V Číně začalo odvodnění jezera, které vzniklo po sesuvech půdy

Peking - Čínští záchranáři začali vypouštět vodu z umělého jezera Tchang-ťia-šan, které se vytvořilo v provincii S'-čchuan po sesuvech půdy způsobených zemětřesením z 12. května. Pokud by se vzniklá přehrada protrhla, muselo by být okamžitě evakuováno přes milion lidí. V oblasti v tuto chvíli silně prší, podle předpovědí má spadnout až 33 milimetrů srážek, což zvyšuje obavy, že hráz nevydrží a protrhne se.

Voda nyní začala odtékat odvodňovacím kanálem, ten ale hladinu jezera pouze stabilizoval, takže voda již nestoupá, ale ani neklesá. Jezero má stále hloubku třicet metrů, a jakým způsobem se tato voda vypustí, nikdo neví. Minulý čtvrtek bylo v oblasti několik silných otřesů, čímž se hráz ještě více destabilizovala.

Čínské úřady už pod hrází evakuovali čtvrt milionu lidí, největším problémem ale je, že čtyřicet kilometrů po proudu řeky se nachází milionové město. Údajně jsou všichni obyvatelé připraveni v případě potřeby na evakuaci. Kdyby se hráz protrhla, voda by se valila rychlostí přes sto kilometrů za hodinu, takže lidé by měli na opuštění svých domovů jen několik minut. Čínská vláda zatím neuvedla, jakým způsobem by tyto lidi vystěhovala.

Po mohutném zemětřesení, které v provincii S'-čchuan způsobilo smrt nejméně 69 tisíc lidí, se vytvořilo 35 jezer, ne všechny jsou však tak nebezpečné jako to v Tchang-ťia-šanu. Otřesy také narušily dalších 352 vodních nádrží a 87 hrází v oblasti Čchung-čchingu.

Zemětřesení také způsobilo, že několik tisíc dětí zcela osiřelo. Zatímco si jich několik stovek postupně rozebírají příslušníci jejich rozvětvených rodin, o ostatní sirotky mají nebývalý zájem adoptivní rodiče. Jen v provincii S'-čchuan se přihlásilo 10 tisíc rodin. Úřady naznačily, že přednost dostanou pěstouni, kteří sami přišli při tragédii o dítě.

Vydáno pod