Hollande navštívil v Afghánistánu francouzské jednotky

Kábul - Nový francouzský prezident François Hollande dnes přiletěl do Kábulu na několikahodinovou nečekanou návštěvu Afghánistánu. Navštívil francouzské vojáky a hájil před nimi také francouzské rozhodnutí časnějšího odsunu vojáků ze země. Většina z 3 550 francouzských vojáků je rozmístěna v Kápíse na severovýchodě Afghánistánu. Kontingent NATO má celkem 130 tisíc vojáků.

Vojáky na základně Nidžráb v provincii Kápísá Hollande ujistil, že Francie bude odsun svých sil v Afghánistánu koordinovat se spojenci v NATO. „Je to svrchované rozhodnutí. Jen Francie může rozhodnout, co udělá. Uskutečníme to v souladu s našimi spojenci, především prezidentem (Barackem) Obamou, který chápe naše důvody, a také v těsné součinnosti s afghánskými úřady,“ řekl Hollande o předčasném odsunu.

Hollande minulý týden avizoval, že odvolá 3 300 francouzských vojáků sloužících v Afghánistánu už do konce letošního roku. Státy NATO se přitom dohodly, že své ozbrojené síly stáhnou z Afghánistánu do konce roku 2014.

Hollande rovněž ujistil, že Francie bude nadále pokračovat v rozvojových projektech v Afghánistánu. Podle jeho slov ale nyní nastal čas, aby Afghánci sami „nastoupili cestu, kterou si svobodně vyberou“ v budoucnosti své země.

Francouzského prezidenta doprovázejí v Afghánistánu ministr zahraničí Laurent Fabius, ministr obrany Jean-Yves Le Drian a náčelník generálního štábu francouzské armády admirál Edouard Guillaud.