Porošenko si prosadil svého člověka na post generálního prokurátora

Ukrajinský parlament schválil jmenování Jurije Lucenka, blízkého spojence prezidenta Petra Porošenka, novým generálním prokurátorem, a to i přes varování Evropské unie. Parlament ještě dříve změnou zákona uvolnil Lucenkovi cestu do funkce tím, že zrušil požadavek na právnické vzdělání. Příslušná novela vzápětí vyšla ve zvláštním vydání úředního věstníku, čímž se stala platnou.

Porošenko hned po souhlasu 264 z celkem 450 členů parlamentu podepsal Lucenkovo jmenování. Část poslanců skandovala „hanba“, vylíčil na svém webu list Ukrajinska pravda. Lucenko pak složil přísahu. Současně požádal o dočasné přerušení svého poslaneckého mandátu.

„Udělám vše, co na mně závisí, abych se vypořádal s alespoň polovičkou toho, co se ode mne očekává. Velice chci, aby se nám povedlo opět nastolit zákonnost, spravedlivost a respekt ke státu,“ zdůraznil.

Lucenko byl až dosud předsedou poslanecké skupiny Bloku Petra Porošenka (BPP). V minulosti býval ministrem vnitra. Porošenko prosazoval Lucenka s tím, že v čele prokuratury musí stát politická „těžká váha“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Západ dlouhodobě kritizuje Ukrajinu za neschopnost vést účinný boj proti všudypřítomné korupci. Obsazení postu generálního prokurátora považuje za obzvláště důležité pro zlepšení situace v této oblasti – a časově se shoduje s dalším kolem jednání o pomoci Mezinárodního měnového fondu ve výši 1,7 miliardy dolarů.

EU koncem dubna vyzvala Ukrajinu, aby do čela prokuratury postavila nezávislou osobnost s nezbytnými právnickými zkušenostmi a schopnostmi. Lucenko sice byl ministrem vnitra, ale nemá ani právnické vzdělání, ani deset let zkušeností v oboru, které zákon před změnou vyžadoval.

„Sotva jsme si mohli před dvěma lety představit, že země, kde lidé vyšli na ulice protestovat hlavně proti korupci, vybere generálního prokurátora proti vůli lidu,“ citovala agentura AFP Mustafa Najema. Ten patřil k organizátorům demonstrací na kyjevském náměstí Majdan, které před dvěma roky vedly ke svržení prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče.

Vydáno pod