Nigérie si od zasíťování země slibuje ekonomický zázrak

Abuja - Nigérie chce rozšířením internetu rozhýbat svou ekonomiku. Během pěti let má mít podle plánů přístup k síti 100 milionů obyvatel z celkových 150 milionů. Zatím se připojí málokde - a když už, tak draho. Internet v zemi nefunguje 24 hodin denně, přestože má na kontinentu nejširší síť optických kabelů. Vláda věří, že rozvoj internetu pomůže zvýšit kvalitu vzdělání, kvalitu života a celá země na tom vydělá.

Rychlost internetu se ale zvyšuje jen pomalu. Významně jí sice pomohl podvodní kabel za 240 milionů dolarů, který Nigérii propojil s Evropou, přesto je dnešní rychlost internetu asi taková jako v České republice na konci roku 2006. Ceny začínají v přepočtu na 300 korunách měsíčně - v zemi, kde se průměrná mzda pohybuje okolo 100 korun denně, na něj ale většina obyvatel nedosáhne.

Místní doufají, že internet pomůže ekonomice. I když země patří k hlavním producentům ropy v Africe, je v ní totiž více než 65procentní nezaměstnanost. „Musíme rozvíjet infrastrukturu, optické sítě a bezdrátovou technologii. Je třeba vyřešit právní otázky ohledně položení sítě a regulační předpisy, daně a další problémy se stavbami,“ říká ministryně pro technologie Omobola Johnsonová.