EU neustupuje. Pokud Turecko podmínky nesplní, dohoda podle Junckera padne

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dal v Berlíně najevo, že dohoda mezi EU a Tureckem padne, pokud Ankara nesplní své závazky. Jedním z nich zůstává zmírnění protiteroristických zákonů. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zopakoval, že protiteroristická opatření Ankara měnit nemíní, a Unii obvinil z pokrytectví.

„Pokud Erdoganova strategie spočívá v tom, aby zabránil Turkům volně cestovat po Evropě, musí se za to zodpovídat tureckému lidu. Není to můj problém, bude to jeho problém,“ upozornil Juncker.

Turecko podle jeho ministra pro evropské záležitosti Volkana Bozkira ale všech 72 podmínek Evropské unie pro zavedení bezvízového styku v rámci březnové dohody splňuje. Poradce prezidenta Recipa Tayyipa Erdogana ve středu varoval, že pokud Evropská unie nezruší víza pro turecké občany, pošle Turecko do Evropy uprchlíky pobývající na jeho území.

Podle EU zůstává v Turecku otevřených ještě pět kapitol: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony. Původně měli Turci do schengenského prostoru bez kontrol vnitřních hranic cestovat na 90 dní bez víza už od konce června.

Žádné výjimky, zní z Německa

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel v Berlíně zdůraznil, že Turecko nebude mít právo na výjimku z podmínek EU. V Unii není možné vytvářet speciální pravidla pro Turecko, uvedl. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier řekl, že „míč je na turecké straně“. Turecko podle něj musí přestat pronásledovat novináře na základě protiteroristických zákonů. Erdogan ale minulý týden uvedl, že protiteroristické zákony nezmění. 

Dohodu, jež Turkům slibuje bezvízový styk, evropská osmadvacítka uzavřela především jako součást řešení migrační krize. Atény na základě ní mohou migranty, kteří se na řecké území dostali po 20. březnu a nezískají v zemi azyl, vracet zpět Ankaře. Za každého takto vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 000 běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.