„Je to jen návrh“. Trump mírní ostrá slova o zákazu vstupu muslimů

Republikánský favorit na šéfa Bílého domu Donald Trump mírní dosud ostrou rétoriku vůči muslimům. Jeho poznámka, že by jako prezident odepřel dalším muslimům přístup na americkou půdu, kritizovali politici i veřejnost po celém světě. Trump nyní uvedl, že šlo pouze „návrh“, navíc by se jednalo o „dočasný zákaz“.

Do Trumpa se pustil hned po nástupu do funkce nový londýnský starosta Sediq Khan, který je synem pákistánského řidiče autobusu a je muslim. Khan vyjádřil obavy, že pokud Trump zvítězí, nebude kvůli své víře moci vycestovat do USA.

Trump mu nabídl, že udělá výjimku, což Khan odmítl, přičemž označil amerického miliardáře za „neznalého“. Jeho názory by mohly podkopat bezpečnost Británie i Ameriky, míní londýnský starosta.

Khan složil přísahu v katedrále v Southwarku
Zdroj: Reuters

Trump navrhl odepřít dalším muslimům vstup do země po útocích v Paříži, kde radikálové napojení na Islámský stát povraždili na 130 lidí a další stovky zranili.

Na Trumpovu hlavu se posléze snesla vlna kritiky v USA i v zahraničí. V Británii dokonce vznikla petice, která požadovala naopak zákaz vstupu Trumpa na britskou půdu a pod níž se podepsaly desetitisíce lidí.

Trump ale až dosud za svým kontroverzním prohlášením pevně stál s tím, že je v první řadě nutné zajistit bezpečnost USA. Ve středu ale svou ostrou rétoriku přece jen trochu zmírnil. „Jde o dočasný zákaz a ještě k té výzvě nedošlo. Je to pouze návrh, dokud nezjistíme, co se děje,“ konstatoval prezidentský kandidát.

Miliardář zřejmě ze svého radikálního názoru slevil proto, že ho večer čeká důležitá schůzka s vedením republikánské strany, která zůstává v otázce podpory kontroverzního miliardáře rozdělená. Trump má jednat mimo jiné se svým kritikem - předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem a hlavním manažerem strany Reincem Priebusem.

Trump už zůstal v boji o nominaci bez soupeře, oficiálně má republikánského kandidáta do Bílého domu vybrat červencový sjezd. V boji o post šéfa Bílého domu se miliardář zřejmě střetne s exministryní zahraničí – demokratkou Hillary Clintonovou.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org