Montrealem prošli demonstrující studenti, už posté za sebou

Montreal - Desítky tisíc lidí zaplavily ulice kanadského Montrealu. Protestovali proti poplatkům za studium na vysokých školách. Vláda v provincii Quebec je chce zvednout o 80 procent, v přepočtu zhruba na 50 tisíc korun za rok. Demonstrace mířila také proti novému zákonu, který vyžaduje nahlášení trasy pochodů úřadům. Protesty trvají už 100 dní. V neděli policie při násilnostech zadržela 300 lidí.

Řeka červeně oděných demonstrantů rozvlnila centrum Montrealu při příležitosti stého dne stávky quebeckých studentů. Menší akce se včera konaly i v dalších městech, píše se na stránkách castanet.net.

Vláda se snaží protestní hnutí, které občas provází násilí, ukončit. Tvrdí, že poškozuje ekonomiku a ochromuje chod provincie.

Zvláštní zákon omezující možnosti organizování protestů

- nařizuje, aby každý organizátor informoval policii o všech podrobnostech aspoň osm hodin před akcí

- zakazuje demonstrace v areálu univerzit či v okruhu 50 metrů kolem nich

- za porušení zákazu stanoví vysoké finanční tresty

Desítky tisíc lidí zaplnily město a snažily se upozornit na nový zemský zákon, který vyžaduje, aby byl každý protestní pochod nejprve schválen.

Proti zákonu o demonstracích se postavili nejen studenti, ale také quebecká advokátní komora, odbory i většina veřejnosti. „Tisíce lidí přišly s námi demonstrovat nejen proti zvýšení školného, ale také proto, že jsou nespokojeni s novým zákonem,“ uvedl šéf studentské asociace CLASSE Gabriel Nadeau-Dubois. „Desetitisíce lidí dnes udělaly gesto rozsáhlé a kolektivní občanské neposlušnosti.“
   
Quebecký ministr veřejné bezpečnosti Robert Dutil nicméně studenty na tiskové konferenci kritizoval a zdůraznil, že v dalších městech, jako je Ženeva, New York a Los Angeles, je potřeba protesty hlásit s mnohem větším předstihem než nyní v Quebeku.

Protesty v Montrealu
Zdroj: ČT24

Podle studentů nicméně zvýšení školného souvisí se škrty v evropském stylu a hrozí, že budou odcházet z univerzity hluboce zadlužení. Protest se postupně rozšířil do širšího projevu nespokojenosti a organizátoři připravili pro úterní protest seznam o 71 bodech, který si bere na mušku zadlužení provincie, daňový systém, údajnou korupci, ekologickou politiku a záměry Charestovy vlády těžit suroviny na severu provincie.

Zatímco průzkumy veřejného mínění v posledních týdnech ukazovaly, že stávkující studenti ztratili značnou podporu veřejnosti, zdá se, že právě nový zákon pro ně ztracenou podporu opět získal.

Podle průzkumu agentury Leger Marketing souhlasí 51 procent obyvatel provincie se zvýšením školného, ale 53 procent si myslí, že zákon proti demonstrantům zachází příliš daleko, a 73 procent je přesvědčeno, že na protestech nic nezmění.

Od té doby, co zákon prošel, lidé v centrálních čtvrtích Montrealu vycházejí každý den v osm hodin večer na balkón a vzdorně bouchají hrnci a pánvemi.

Vydáno pod