Obama versus Romney: Šance se vyrovnaly

Washington - Volba prezidenta Spojených států se blíží. Kdo se stane hlavou jedné z předních světových velmocí, je stále hůř předvídatelné. Americký prezident Barack Obama a jeho republikánský soupeř Mitt Romney mají totiž shodné šance na vítězství. Podle dnes zveřejněného průzkumu pro televizi ABC a deník The Washington Post je rozdíl v oblibě obou uchazečů o Bílý dům na úrovni statistické chyby. Respondenti průzkumu navíc oba kandidáty hodnotí jako rovnocenné i co do schopnosti řešit hospodářské potíže Spojených států. Větší náskok má Obama v průzkumu televize NBC News a deníku The Wall Street Journal (WSJ). Volilo by ho 47 procent registrovaných voličů a Romneyho 43 procent.

Podle průzkumu pro ABC by nyní volilo Obamu 49 procent dotázaných a Romneyho 46 procent. Statistická odchylka průzkumu však je 3,5 procenta, takže rozdíl mezi kandidáty lze považovat za zanedbatelný.

Průzkum také ukázal, že pro 52 procent Američanů bude pro rozhodování o kandidátovi nejdůležitější to, kdo má jaké plány pro oživení ekonomiky. I v této otázce si ale oba soupeři stojí nastejno. Podle 47 procent by lépe dokázal vyřešit hospodářskou situaci USA Romney, podle 46 procent by to byl Obama.

Mitt Romney
Zdroj: ČTK/AP/M. Spencer Green

Romney by mohl vyhrát díky ekonomickým plánům

Také anketa NBC/WSJ potvrzuje, že ekonomické problémy dávají Romneymu šanci na vítězství, i když zatím za Obamou mírně zaostává. Jen 33 procent dotázaných si myslí, že americké ekonomice se povede příští rok lépe, tedy o pět procent méně než v dubnu. Také jen 43 procent respondentů je spokojeno s tím, jak Obama řeší ekonomické problémy.
   
Vzhledem k pesimismu veřejnosti, pokud jde o ekonomiku, je Romney za Obamou stále v závěsu a má šanci ve volbách, které by mohly být stejně těsné jako souboj republikánského prezidenta George Bushe a demokrata Johna Kerryho v roce 2004, uvedla NBC News. „Obamovy šance na znovuzvolení nejsou větší než 50 na 50,“ řekl jeden z organizátorů tohoto průzkumu, demokrat Peter Hart.

Barack Obama
Zdroj: ČT24

Romney už má republikánskou nominaci prakticky jistou

Američané budou volit prezidenta 6. listopadu. Obama se bude snažit získat mandát pro druhé funkční období, jeho vyzývatelem bude Romney. Ten sice ještě formálně nezískal republikánskou nominaci do voleb, všichni jeho hlavní soupeři ale už ze stranických primárek odstoupili.

Republikánské primárky pokračovaly v úterý hlasováním ve státech Arkansas a Kentucky. Romney zde získal 73 ze 75 delegátů pro srpnový stranický sjezd. Celkem tak má podle agentury AP už 1 065 delegátů a chybí mu jich jen 79 k tomu, aby dosáhl dostatečného počtu pro jistotu stranické nominace. Zbývající hlasy pravděpodobně získá příští týden při texaských primárkách.

Voliči v Kentucky a Arkansasu vytrestali Obamu

Voliči v amerických státech Kentucky a Arkansas v úterních primárkách Demokratické strany dali najevo svůj odpor vůči současnému prezidentovi Baracku Obamovi tím, že nečekaně výrazně podpořili naprosté outsidery. Jde ale především o symbolické gesto, protože současný šéf Bílého domu nemá mezi svými spolustraníky v boji o znovuzvolení žádného konkurenta. V Arkansasu sice Obama získal okolo 58 procent hlasů, přibližně 42 procent lidí ale odevzdalo hlas naprosto neznámému právníkovi jménem John Wolfe z Tennessee. Podobně tomu bylo i v Kentucky.

Podobně demokratické primárky dopadly před časem i v Západní Virginii, kde přes 40 procent hlasů získal vězeň z Texasu. Obama sice hlasování ve všech třech státech vyhrál, ale šlo o jasný nesouhlas voličů s jeho dosavadní vládou. „Demokratických primárek na jihu se stále účastní mnoho konzervativců a většina těchto voličů pro Obamu nehlasovala v roce 2008 a nebude pro něj hlasovat ani letos na podzim,“ řekl politolog Jay Barth.

Rozhovor s Danielem Anýžem (zdroj: ČT24)