Viceprezident Facebooku odmítá nařčení kvůli manipulacím s trendy

Viceprezident Facebooku Tom Stocky důrazně odmítl dřívější obvinění z toho, že společnost záměrně manipulovala s výběrem trendů a odstraňovala kontroverzní témata. Trvá na tom, že informace původem z technologického serveru Gizmodo je nepravdivá – neexistují prý pro ni důkazy.

Web Gizmodo se odvolává na rozhovor s několika bývalými zaměstnanci Facebooku, kteří přímo vyvíjeli systém trendů, tedy vysoce diskutovaných témat. Tito lidé tvrdili, že byli nuceni vyhazovat témata týkající se konzervativních politiků a místo toho upřednostňovat liberální a progresivistická témata – například hnutí #BlackLivesMatter odkazující k hnutí za práva Afroameričanů proti údajné policejní zlovůli.

„Podobné zprávy vnímáme extrémně vážně, ale nemáme jediný důkaz, že by tato nařčení byla oprávněná,“ napsal Stocky. „Máme přísné pokyny pro kontrolu týmů z hlediska jednotnosti a neutrality. Protlačení jakýchkoliv politických preferencí je v takovém systému nepřípustné,“ zmiňuje člen vedení Facebooku.

Kurátoři podle zdroje Gizmodo blokovali například zprávy o konferencích amerických konzervativců, o podezřelém postupu federálního daňového úřadu proti konzervativním skupinám před prezidentskými volbami roku 2012, o úspěšném boji guvernéra Wisconsinu Scotta Walkera proti odborům státních zaměstnanců nebo zprávy z populárního konzervativního agregátoru zpráv Drudge Report. Šlo přitom vždy o zprávy, které algoritmus do trendů zařazoval.

Facebook má po celém světě asi 1,6 miliardy uživatelů.