Spojené státy nebudou žádat trest smrti kvůli útoku na svůj konzulát v Benghází

Federální prokuratura Spojených států nebude žádat trest smrti pro muže obviněného z útoku na americký konzulát v libyjském městě Benghází v roce 2012. Zahynuli při něm čtyři Američané včetně velvyslance USA v Libyi Christophera Stevense. Ahmad abú Chattála byl zadržen v roce 2014 v Libyi a byl převezen do USA.

„Bude-li odsouzen, bude mu hrozit až doživotní vězení,“ prohlásila mluvčí ministerstva spravedlnosti Emily Pierceová s tím, že tak rozhodl generální prokurátor. Chattála je obviněn mimo jiné z vraždy mezinárodně chráněné osoby, poskytování materiální podpory teroristům a zničení amerického majetku s následkem smrti. On sám tvrdí, že je nevinný.

Chattála byl údajně členem radikálních milic Ansar aš-Šaría, které USA i Libye podezírají z provedení útoku na konzulát. Chattála připustil, že se u útoku nacházel. Tvrdí však, že se snažil organizovat záchranné práce. Několik svědků nicméně uvedlo, že ho vidělo dávat příkazy útočníkům.

Na americký konzulát v Benghází byly provedeny dva útoky 11. a 12. září 2012. Při večerním útoku zahynuli dva Američané včetně velvyslance Chrise Stevense, který byl v Benghází ten den na návštěvě. Při druhé akci přišli o život dva američtí bezpečnostní pracovníci konzulátu.

Pět dní po útocích je tehdejší americká vyslankyně při OSN Susan Riceová označila za odvetu za zveřejnění protiislámského videa, kvůli němuž se tehdy protestovalo i v okolních severoafrických muslimských zemích. Později Obamova vláda tuto verzi události dementovala a připustila, že šlo o akci teroristů.

Kvůli útokům vypovídala loni na podzim před zvláštním výborem Sněmovny reprezentantů i někdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Někteří ji totiž vinili z toho, že po útoku mátla veřejnost a že reakce jejího úřadu nebyla dostatečná.