Padesátinásobný vrah El Loco skončil v rukou policie

Mexiko - Mexická policie zatkla jednoho z šéfů obávaného drogového kartelu Zetas. Daniel de Jesús Elizondo Ramírez známý pod přezdívkou El Loco (Šílenec) je hlavním podezřelým z vraždy 49 lidí, jejichž těla bez hlav, rukou a chodidel se našla 13. května u silnice na severu země nedaleko Monterrey. „Šílenec“ se během zatýkání bránil střelbou a granátem. Při výslechu se přiznal a uvedl, že rozkaz k vraždě dostal od nejvyššího velení kartelu.

Zohavená těla 43 mužů a šesti žen byla nalezena 13. května nedaleko Cadereyty na předměstí Monterrey. Jelikož už jevila známky rozkladu, bylo velmi obtížné je identifikovat. Podle tetování a některých dalších znaků by mohlo jít o migranty z jižního Mexika a Střední Ameriky, případně o členy konkurenčního gangu Sinaloa. El Loco vypověděl, že dostal původně za úkol vystavit těla na náměstí v Cadereytě, rozhodl se je ale pohodit u nedaleké dálnice.

Ramírez byl zatčen v neděli, mexické úřady ho ale nyní prezentovaly na veřejnosti. Je obviněn také z loňského únosu a brutální vraždy dvou žen, z nichž jedna byla přítelkyní jednoho armádního důstojníka. Tehdy se objevila zpráva, že byl při zátahu proti únoscům zabit. "Pořád jsem naživu…. El Loco ze Zetas", zněl tehdy jeho posměšný vzkaz zaslaný mexickým médiím.

Od prosince 2006, kdy prezident Felipe Calderón vyhlásil ofenzivu proti drogovým kartelům, si násilí spojené s narkotiky vyžádalo v Mexiku na 50 000 lidských životů. Kolem 230 000 lidí kvůli drogové válce opustilo domovy.

Vydáno pod