Zahynul člen expedice Lhotse 2012 Milan Sedláček

Káthmándú - Český horolezec Milan Sedláček zahynul při expedici na himálajskou osmitisícovku Lhotse. Padesátiletý dobrodruh byl členem výpravy, kterou vede Leopold Sulovský, první český pokořitel Everestu. Zdolat čtvrtou nejvyšší horu světa se expedice Lhotse 2012 pokusila už před dvěma roky, tehdy ale výstup na vrchol překazilo počasí a laviny.

Milan „Švidry“ Sedláček se účastnil expedic na Shisha Pangma (2003), na K2 v letech 2005 a 2007 a na Lhotse (2010). Tehdy dosáhla výprava pouze výšky 7 800 metrů. Lhotse je čtvrtá nejvyšší hora světa, leží v Himálajích na hranicích Nepálu a Číny a je spojená s Mount Everestem. Měření ukázalo, že hlavní vrchol má 8 516 metrů nad mořem, Lhotse Middle 8 414 metrů a Lhotse Shar 8 383 metrů. První výstup na hlavní vrchol Lhotse se podařil 18. května 1956 Švýcarům Ernstu Reissovi a Fritzi Luchsingerovi.

Sám Mount Everest si od víkendu vyžádal už čtyři oběti. Je mezi nimi Číňan, 61letý německý lékař, 32letá Kanaďanka rozená v Nepálu a Jihokorejec. Podle všeho zemřeli kvůli vyčerpání a výškové nemoci. Pohřešovaný byl také nepálský šerpa, ten je ale podle dnešní zprávy úřadů v pořádku a vrátil se už do základního tábora. Nepálské úřady dnes oznámily, že se na Everestu pohřešují další dva lidé; jeden z nich je údajně český občan; ze zprávy nicméně později vyplynulo, že jde právě o Sedláčka.

Zemřel Milan Sedláček (zdroj: ČT24)

Nyní, v době vrcholící sezóny dobývání střechy světa, je na Mount Everestu 150 lidí. Nejtragičtějším dnem na Mount Everestu vůbec byl 10. květen 1996. Tehdy zahynulo osm lidí, protože mnozí zahájili výstup pozdě a odpoledne je zastihla sněhová bouře. 

„Dokud si každá 73letá babička bude myslet, že by mohla vylézt na Mount Everest, budou mrtví,“ řekl pro středeční vydání deníku Express z Kolína nad Rýnem legendární italský horolezec Reinhold Messner, který jako první člověk zdolal všech 14 osmitisícovek. „Dokud tam bude Disneyland, budou tam umírat lidé,“ řekl o turistickém ruchu na nejvyšší hoře světa. Před několika lety se prý na přelidnění na Mount Everestu snažil upozornit nepálského krále, ten mu ale jasně řekl, že Nepál potřebuje peníze, jež získává za vydaná povolení.

Reihold Messner
Zdroj: ČT24/Getty Images