Američtí republikáni v Senátu zablokovali plán snížení emisí

Washington - Republikáni v americkém Senátu dnes s pomocí části demokratů zablokovali plán na snížení škodlivých emisí. Jeho odpůrci zdůvodnili svůj zamítavý postoj obavami z velkého zvýšení daní a cen energií. Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid musí nyní rozhodnout, zda návrh zcela stáhne a bude toto téma prosazovat až po listopadových prezidentských a kongresových volbách.

Návrh předpokládal snížení amerických emisí skleníkových plynů do roku 2050 o dvě třetiny a zavedení systému povolenek pro vypouštění škodlivin do ovzduší. Do roku 2012 měly emise kysličníku uhličitého klesnout na úroveň roku 2005. Pro návrh hlasovalo jen 48 senátorů, přičemž kladných hlasů bylo v tomto případě zapotřebí 60. Proti bylo 36 hlasujících, včetně čtyř demokratů. Prezidentští kandidáti Barack Obama ani John McCain dnes při hlasování v Senátu nebyli, dali ale najevo, že by zákon bývali podpořili.

Zákonu se již před jeho předložením nedávaly velké šance na úspěch v letošním roce, ale byl považován za zlomový bod v debatě po sedmi letech vlády George Bushe, která tuto problematiku ponechávala stranou.