Kritik Ryan: Pokud Trump bude chtít, sjezdu strany předsedat nemusím

Republikánský šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan nebude předsedat červencovému nominačnímu sjezdu strany, pokud si to předpokládaný kandidát republikánů Donald Trump nebude přát. Na Twitteru to uvedl novinář Christian Schneider z listu Milwaukee Journal Sentinel, kterému Ryan poskytl rozhovor. Ryan patří k tvrdým kritikům Trumpa. Nedávno prohlásil, že jeho kandidaturu na prezidenta Spojených států nepodpoří.

„Udělám, o cokoli mě požádá,“ citoval Schneider Ryanovu odpověď na dotaz, zda by na Trumpovu žádost odstoupil z křesla předsedy červencového nominačního sjezdu. Stranický konvent oficiálně vybere republikánského prezidentského kandidáta, kterým podle všeho bude Trump.

Realitní magnát, proti kterému kvůli jeho kontroverzním postojům stojí řada významných republikánských představitelů, nevyloučil, že bude usilovat o Ryanovo odvolání z čela konventu. „Nechci to nyní uvádět. Uvidím později,“ řekl Trump v nedělním rozhovoru s televizí NBC.

Za Trumpa se již nyní ve sporu s Ryanem postavila miliardářova dlouhodobá spojenkyně a někdejší uchazečka na viceprezidentku neúspěšného republikánského prezidentského kandidáta Johna McCaina Sarah Palinová. Ta podle AP prohlásila, že Ryanova politická kariéra skončila a že se osobně zasadí o to, aby neobhájil své poslanecké křeslo.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šéf komory je podle ní „odtržen od voličů“ a nechápe jejich vůli, když nepodpořil Trumpa. Palinová proto chce podporovat jeho protikandidáta v republikánských kongresových primárkách, v nichž bude Ryan v srpnu obhajovat poslanecké křeslo ve státě Wisconsin.

Republikáni stále v rozkolu

Magnátovi se ale stále nedaří získat podporu části stranického jádra. V pátek se sice za něj postavili někdejší prezidentský kandidát Bob Dole a bývalý viceprezident Dick Cheney. Řada dalších republikánských osobností se k němu ale nehlásí. Jsou mezi nimi například Trumpovi bývalí soupeři z nominačního klání Jeb Bush a Lindsey Graham.

Trump popuzuje konzervativní část Republikánské strany i některými svými nápady. V neděli uvedl, že daně bohatým by měly vzrůst a zároveň, že se nebrání růstu minimální mzdy. Krok, který je vlastní spíše demokratům než republikánům, chce ale ponechat v pravomocích jednotlivých amerických států.

obrázek
Zdroj: ČT24

Osamocený republikánský kandidát se už spíše soustředí na boj proti favorizované demokratické kandidátce Hillary Clintonové. V sobotu proti ní znovu vyrukoval s někdejší manželskou nevěrou jejího muže, bývalého prezidenta Billa Clintona. „Je provdaná za muže, který nejhůře zneužíval ženy v politických dějinách,“ prohlásil na shromáždění svých stoupenců ve městě Spokane.

Clintonová má na rozdíl od Trumpa ve svém táboře velkou podporu. Podle AP má už nyní zajištěno 2205 hlasů včetně takzvaných superdelegátů a k automatické nominaci ji chybí 178 hlasů. Podle průzkumů je téměř jisté, že si je ve zbývajících primárkách zajistí.