Do čela Filipín míří „asijský Trump“. Zločince chce zabíjet

Filipínské prezidentské volby provázelo násilí. Ozbrojenci zabili nejméně deset lidí. Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede starosta Rodrigo Duterte, který proslul výroky o zabíjení obchodníků s drogami nebo znásilnění australské misionářky. Populistu volí hlavně Filipínci, které unavila neschopnost předchozích hlav státu vypořádat se s bující korupcí a chudobou. Duterte si svými kontroverzními výroky vysloužil přezdívku „asijský Trump“.

Současný prezident Benigno Aquino znovu kandidovat nemohl, protože filipínská ústava omezuje prezidentský mandát na jedno šestileté období. Po sečtení většiny hlasů vede s předstihem Duterte před senátorkou Grace Poeovou a bývalým ministrem vnitra Manuelem Roxasem. „Pokud je to můj osud, tak ho přijmu,“ konstatoval starosta.

K Duterteově popularitě přispívá znechucení Filipínců vládnoucí elitou, která si nedokázala poradit s korupcí, chudobou a nerovností, přestože za Aquinovy vlády patřily Filipíny mezi země s největší mírou hospodářského růstu v Asii.

Volební kampaň byla zaměřena hlavně na hospodářské reformy, boj proti korupci a zločinu a také na územní spory s Čínou v Jihočínském moři. Bývalý státní zástupce Duterte, který působil 22 ve funkci starosty města Davao, nešetřil kontroverzními výroky.

„Slibuji všem mizerům, kteří obchodují s drogami, že je zabiju. Nejsem trpělivý člověk, neznám žádnou střední cestu. Buď zabijete vy mě, nebo já vás, vy idioti,“ řekl Duterte v sobotu na posledním předvolebním shromáždění v Manile. Slíbil také obnovení trestu smrti a pohrozil rozpuštěním parlamentu, jenž by se chtěl pokusit ho sesadit.

Filipínské volby
Zdroj: Czar Dancel/Reuters

Duterte také prohlásil, že australská misionářka Jacqueline Hamillová byla „tak hezká, že starosta měl být první na řadě“. Hamillová byla znásilněna a zavražděna během vězeňské vzpoury v Davau v roce 1989. Starosta se nakonec za svůj výrok omluvil.

V roce 2015 kritizovala starostu za způsob řešení kriminality v Davau i lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Končící hlava státu varuje před nástupem diktatury

Duterte v kampani zdůrazňoval, že bude ignorovat demokratická pravidla, pokud budou stát v cestě řešení problémů země. Končící prezident Aquino varoval, že pokud bude Duterte zvolen, Filipíny může čekat návrat k diktatuře.

Filipínské volby
Zdroj: Reuters/Romeo Ranoco

Ozbrojenci zabíjeli v ulicích i volebních místnostech

Filipínci volili kromě prezidenta i parlament a starosty měst. Hlasování provázely krvavé útoky. Při nejhorším z nich bylo v pondělí ráno zastřeleno sedm stoupenců jednoho z kandidátů na starostu blízko metropole Manily ve městě Rosario, které je podle policie nechvalně proslulé politicky motivovaným násilím.

Ozbrojenci napadali hlasovací místnosti, automobily a kradli přístroje na sčítání hlasů, sdělila policie. Při granátovém útoku na tržiště ve městě Cotabato byl usmrcen kolemjdoucí. V malém chudém městě Guindulungan na jihu země, kde někteří politici mají svou soukromou armádu, byl jeden z voličů zastřelen přímo ve volební místnosti.

V severní provincii Abra se strhla přestřelka mezi stoupenci dvou kandidátů na starostu, která si vyžádala jednoho mrtvého a dva zraněné. Patnáct lidí navíc přišlo o život už při předvolebním násilí od začátku letošního roku.