Twitter odstřihl CIA od služby pomáhající v boji s terorismem

Firma Twitter znemožnila přístup americkým zpravodajcům ke službě Dataminr. Ta vyhodnocuje data v reálném čase zejména pro obchodní účely, mimo jiné ale slouží k analyzování chystaných teroristických útoků. Jde o poslední doklad napětí mezi Washingtonem a mocnými IT hráči ze Sillicon Valley kvůli přístupu k datům.

CIA tento krok dosud neoznámila, nakonec ale média získala informaci přímo od pracovníka Ústřední zpravodajské služby. Twitter vlastní asi 5 procent podílu ve službě Dataminr – ta má přitom jako jediná služba přístup k veškerému aktuálnímu obsahu na Twitteru a zároveň ji prodává klientům.

Vedení Dataminru nedávno oznámilo, že nadále nepočítá s poskytováním služeb CIA i dalším zpravodajcům. Twitter navíc trvá na politice blokovat obsah třetím stranám. Zároveň nechtěl komentovat, jakým způsobem Dataminr – blízký obchodní partner Twitteru – poskytoval služby vládním úřadům po dobu dvou let a proč spolupráci nyní ukončil.

„Naše data jsou do značné míry přístupná a vláda USA může sama veřejné účty zkoumat, ostatně jako každý uživatel,“ uvedla společnost Twitter. Aktuální krok se podle všeho nijak nedotkne dosavadní spolupráce Dataminru s finančním sektorem nebo médii, uvádí deník Wall Street Journal.

Ilustrační foto
Zdroj: Reuters

Dataminr vyhodnocuje stovky milionů twitterových příspěvků denně, včetně odkazů a dalších zdrojů. Mimo jiné data spojuje s obchodními i geografickými údaji. Právě pro tajné služby je cenným nástrojem v boji proti terorismu.

Zástupci Dataminru například tvrdí, že s informací o březnových útocích v Bruselu přišli jako první – zhruba o deset minut dříve, než se informace prvně objevila v médiích. Dokázala prý také s předstihem informovat o útoku Islámského státu na ropná pole v Libyi nebo brazilské politické krizi.

„Pokud Twitter bude i nadále prodávat svá data soukromému sektoru, ale odmítne vládu, je to pokrytecké,“ komentoval bývalý šéf NSA John C. Inglis.

Analýza Twitteru a dalších sociálních sítí se stala důležitým nástrojem pro sledování teroristických skupin. Islámský stát je využívá nejen k propagandě, ale také výhružkám – Twitter ostatně každý měsíc odstraní tisíce účtů kvůli porušení antiteroristických pravidel.