„Pryč s diktátorem.“ Ve Varšavě proti vládě demonstrovalo až čtvrt milionu lidí

Polská metropole zažila další rozsáhlý protest proti konzervativní vládě Práva a spravedlnosti (PiS). Kabinet Beaty Szydlové – a šéfa PiS Jaroslawa Kaczynského – podle demonstrantů ohrožuje postavení země v Evropské unii. V protestním průvodu městem prošlo více než dvě stě tisíc lidí; opoziční Občanská platforma mluví až o čtvrt milionu, policie naopak jen o 45 tisících, televize TVP má za to, že šlo o nejpočetnější demonstraci od pádu komunismu.

Oponenti vyčítají PiS vedené Jaroslawem Kaczyńským, že prosazuje bez přihlédnutí k názoru opozice opatření, která oslabují demokratické principy v zemi. Nejhlasitější kritiku vyvolaly změny fungování ústavního soudu a veřejnoprávních médií, na jejichž fungování si vláda posílila vliv.

Sobotní akci uspořádala občanská iniciativa Výbor na obranu demokracie (KOD), podle které kroky konzervativního kabinetu vytlačují zemi na evropskou periferii, ačkoliv za minulé liberální vlády Občanské platformy patřila k tahounům evropské integrace.

„Jedno slovo musíme stále opakovat: dialog. Našim úkolem je všemi prostředky prosazovat kulturu dialogu,“ pronesl k demonstrantům předseda KOD Mateusz Kijowski, který použil slova pronesená dříve papežem Františkem.

Veřejnoprávní televize: Největší protest od pádu komunismu

 Stejně jako při předchozích protivládních protestech se rozcházejí údaje o počtu demonstrantů. Zatímco varšavská starostka Hanna Gronkiewiczová-Waltzová z Občanské platformy (PO) na Twitteru hovořila o 200 000 lidí, její zástupce Jaroslaw Jóźwiak později tento údaj zvedl na 240 000, Občanská platforma hovořila i o čtvrt milionu.

Veřejnoprávní televize TVP, nad níž už drží vládu Právo a spravedlnost, odhadla, že protestu se zúčastnilo přes 200 000 lidí, což vyhodnotila jako nejpočetnější demonstraci od pádu komunismu. Varšavská policie potom uvedla, že se na akci sešlo 45 000 lidí, avšak podle médií nezapočítala lidi, kteří se k pochodu přidali až po jeho začátku.

Protivládní protesty v ulicích Varšavy
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

„Kačka orla neporazí“

Účastníci protestu vyrazili na několikakilometrový pochod podél sídel úřadů v centru metropole a zaplnili dvě náměstí a přilehlé ulice. Na demonstraci dorazili rovněž šéfové největších opozičních stran Občanská platforma a Moderní.

Mezi lidmi se objevila řada karikatur vůdce PiS, kterého lidé zpodobnili třeba jako loutkoherce vodícího postavy premiérky Beaty Szydlové a prezidenta Andrzeje Dudy. Ti jsou sice nejvyššími ústavními činiteli, předseda strany disponující jen poslaneckým mandátem je však podle názoru velké části veřejnosti ovládá. „Kačka orla neporazí,“ skandovali protestující.

Na demonstraci dorazili rovněž šéfové největších opozičních stran PO a Moderní. „Bude to dlouhý pochod k volbám, k vítězství, nedovolíme Jaroslawu Kaczyńskému, aby nás oddělil od Evropy za železnou oponu,“ vyzval k mobilizaci proti PiS předseda PO Grzegorz Schetyna.

Nedaleko místa opoziční demonstrace se sešli rovněž příznivci vlády. Těch bylo podle policie přibližně pět tisíc a k jejich kontaktu s opozičním pochodem nedošlo. Sám Kaczyński pak celou demonstraci označil za výraz frustrace některých skupin lidí nad převahou jeho strany. Vláda podle něho nechce Polsko vzdálit od EU, avšak na některé věci má odlišný názor než jádro Unie.

Protivládní demonstrace v ulicích Varšavy
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel