Elitní policisté hlídají českou ambasádu v Libanonu. Důvodem byl i únos pěti Čechů

Události ČT: Útvar rychlého nasazení hlídá ambasádu v Bejrútu (zdroj: ČT24)

Pro případ krizové situace získalo koncem loňského roku české velvyslanectví v Libanonu ochranu. Stará se o ni zásahový tým útvaru rychlého nasazení. Podobně hlídají policisté i úřady v Iráku a Sýrii. Libanon k nim přibyl kvůli zhoršené bezpečnostní situaci i nedávnému únosu pěti českých občanů.

Členové útvaru rychlého nasazení musejí být při ochraně českých ambasád a jejich zaměstnanců připraveni vyřešit všechny krizové situace. Ze zemí, kde působí, je dlouhodobě nejnebezpečnější destinací Irák a jeho metropole Bagdád. Denně tam dojde k pěti až deseti útokům, poznamenává ředitel útvaru Libor Lochman. „Vedle toho jsou samozřejmě útoky, o kterých se neví,“ doplnil.

Podle jednoho z příslušníků útvaru rychlého nasazení se tam ozývá řada výbuchů, které jsou slyšet do daleka. „Rezonují jak v uších, tak v duši,“ popsal muž, který slouží u elitní policejní jednotky přes dvanáct let a na zahraniční misi už byl sedmkrát. Příští rok ho čeká i libanonský Bejrút, ve kterém došlo k posílení ochrany teprve nedávno. Kromě obecně horší situace za to může i incident s únosem pěti Čechů, kteří byli v zemi uneseni loni v červenci a na svobodu se dostali letos v únoru.

Na misích elitních policistů nesmí chybět neprůstřelné vesty, krátké i dlouhé zbraně a pancéřovaná auta. Konkrétní vybavení závisí na místě a zvolené taktice. Někdy je totiž lepší, když o nich možný útočník neví. „Skrytá ochrana je taková, kde není vidět, že máte zbraně, a kde se pohybujete nenápadně,“ vysvětlil Lochman. Opakem je otevřená ochrana. „Odradíte potencionálního útočníka tím, že máte pancéřované auto a viditelně zbraně,“ dodal.

V týmu dbáme na to, aby si každý z nás prošel celou přípravou, abychom se mohli spolehnout jeden na druhého a aby každý z nás věděl, co po nás velitel požaduje.
příslušník útvaru rychlého nasazení

Staženi z Pákistánu a Libye

Speciální týmy protiteroristické jednotky hlídaly rovněž ambasády v Pákistánu nebo Libyi. „V Pákistánu jsme ukončili působení, protože po vyhodnocení nebylo potřeba našich služeb,“ upřesnil Lochman. Libyjskou ambasádu pak pomáhali evakuovat. „Bezpečnostní situace tam byla natolik závažná, že náš úřad v tuto chvíli působí v Tunisku,“ doplnila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Hlídané ambasády
Zdroj: ČT24

Česká republika má zajištěnou ochranu také zastupitelského úřadu v afghánském Kábulu. Od roku 2010 ji mají na starost vojáci ze speciálních sil z Prostějova.