Za otevřenou hranici. V Brenneru se střetli demonstranti a policie

V Brennerském průsmyku, spojujícím Itálii s Rakouskem, se střetly stovky demonstrantů s policií. Protestující, mezi nimi většinou levicoví radikálové z Itálie, nesli transparenty vyzývající ke zrušení hranic. Rakousko totiž avizovalo, že v případě potřeby zavede kontroly. Při střetech italská policie použila slzný plyn i vodní děla. Demonstranti házeli kameny a dýmovnice.

Brenner
Zdroj: Dominic Ebenbichler/Reuters

Italská agentura AGI uvedla, že při střetech byli zraněni dva policisté a zadrženo několik demonstrantů. Ti se snažili překročit hranici do Rakouska, které zvažuje přísnější opatření kvůli obavě z většího migračního tlaku na Itálii po uzavření takzvané balkánské trasy.

Juncker: Zablokování Brenneru by byla katastrofa

Postup Rakouska v sobotu kritizoval také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vyvolává podle něj pokušení zavírat hranice a podněcuje extrémně pravicové projevy i jinde v Evropě. „To, co pozorujeme v Rakousku, bohužel vidíme i v jiných evropských zemích, kde si politické strany hrají s obavami lidí,“ uvedl Juncker.

Zároveň vyjádřil znepokojení nad případným zablokováním Brenneru. Brennerský přechod mezi Itálií a Rakouskem je důležitou evropskou dopravní křižovatkou a spojnicí mezi severem a jihem Evropy. „To je důvod, proč by zablokování Brenneru mělo nejen vážné ekonomické důsledky, ale i těžký politický dopad,“ zdůraznil. 

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Žádná zeď, jen kontroly, uklidňuje Rakousko

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka v reakci na Junckera zopakoval, že žádná zeď ani zábrany na hranicích nebudou, ale v případě nutnosti se zavedou kontroly. Rakouská vláda už dříve uvedla, že kontroly mají začít nejpozději 1. června. Kromě cestujících na frekventované dálnici jsou policisté připraveni kontrolovat i provoz na souběžné rychlostní silnici a na železnici. 

Rakouské plány na zavedení kontrol na vnitřní schengenské hranici ostře kritizuje Řím. Ministr dopravy Graziano Delrio varoval, že zpřísnění kontrol způsobí vážné škody hospodářství a dopravě. Tamní ministr obrany Hans Peter Doskozil ovšem už dříve pohrozil, že v případě nutnosti je země připravená hranici s Itálií zcela uzavřít. 

Brenner je klíčovou spojnicí severu a jihu Evropy

Brennerským tunelem projíždí každý den v průměru 2500 kamionů a na 15 tisíc aut. Pro italské společnosti jde o klíčovou dopravní trasu na sever Evropy. Tunel využívají i statisíce turistů z evropských zemí severně od Itálie.

Rakousko leží na křižovatce dvou hlavních migračních tras. Jedna vede přes Turecko a Balkán a druhá přes Středozemní moře a Itálii. Loni Rakouskem prošly statisíce migrantů a na 90 tisíc jich v zemi zůstalo. Vídeň pro letošní rok stanovila strop pro příjem žadatelů o azyl na 37 500 a značnou část tohoto počtu už naplnila.