Itálii zasáhlo zemětřesení - 7 obětí

Řím - Nejméně sedm lidí zemřelo při zemětřesení o síle necelých 6 stupňů Richterovy škály poblíž italské Boloni. Otřesy zasáhly hustě zalidněné oblasti blízko měst Modena, Ferrara a Verona.  Začaly kolem čtvrté hodiny ráno a poškodily několik budov. V jejich troskách zemřeli čtyři lidé. Mezi oběťmi jsou také tři ženy, které v panice dostaly infarkt nebo mrtvici. Odpoledne navíc oblast postihl následný otřes o síle 5 stupňů Richterovy škály.

Zemětřesení vypuklo krátce po čtvrté hodině ranní. Jeho epicentrum se nacházelo asi
35 kilometrů severozápadně od Boloni. Otřesy vycházely z relativně malé hloubky pěti kilometrů pod zemským povrchem. Zemětřesení postihlo hustě zalidněné oblasti blízko severoitalských měst Modena, Ferrara a Verona.

Na okraji města Bondeno západně od Ferrary se zřítila tovární hala, v troskách zemřel marocký přistěhovalec, který uvnitř pracoval při noční směně. Další oběti jsou hlášeny z města Sant'Agostino jihozápadně od Ferrary. Zhroutila se tady továrna na keramiku, uvnitř budovy zemřeli dva zaměstnanci. Matka jednoho z nich uvedla, že její syn pracovat vůbec neměl. Chtěl jet na víkend k moři, jenže kvůli předpovědi počasí plány změnil a vzal nakonec noční směnu za nemocného kolegu. 

Ve stejném městě se zřítila i budova slévárny, i tady zemřel jeden člověk. Dvě ženy zemřely na infarkt, který zřejmě dostaly kvůli panice po otřesech. Jednou z nich je 37letá Němka, druhou pak stoletá Italka ze Sant'Agostina. Sedmou obětí je 86letá žena, která v důsledku zemětřesení dostala mozkovou mrtvici a po převozu do nemocnice zemřela.

Ve městě Finale Emilia se naopak záchranářům podařilo zachránit pětiletou dívku, kterou zemětřesení uvěznilo v troskách zříceného domu.

Zemětřesení v Itálii
Zdroj: ČT24

Televizní záběry ukázaly, že otřesy poškodily řadu historických budov. Zřítil se jeden kostel, poškozena byla i historická pevnost v jednom z menších měst v oblasti. V samotné Boloni zatím škody hlášeny nejsou. Asi hodinu po původním zemětřesení zasáhl oblast i následný otřes. Místní starostové poté doporučili obyvatelům, aby z bezpečnostních důvodů nezůstávali ve svých domech.

Kromě historických památek zničilo zemětřesení i obrovské zásoby místní speciality – sýra parmezánského typu. Otřesy poničily sklady za 250 milionů eur. „Velmi silné otřesy vážně poškodily budovy mnoha skladišť i tisíce tun sýrů Grana Padano a Parmigiano Reggiano,“ řekl Stefano Berni, šéf sdružení na ochranu místního sýra. „Jde o velmi těžkou ztrátu, ale nemáme žádnou oběť (na životě). To je v tuto neklidnou chvíli největší úleva,“ dodal Berni.

Následné otřesy zasáhly oblast ještě odpoledne, kdy byl zaznamenán otřes o síle 5 stupňů Richterovy škály. Úřady varují před dalšími škodami. V oblasti se evakuovaly asi tři tisíce lidí. Většina z nich, zhruba 2 500, pochází z okolí Modeny, dalších 500 je z provincie Ferrara. 

Zatím poslední velké zemětřesení Itálii postihlo v roce 2009, kdy při otřesech o síle 6,3 stupně Richterovy škály ve městě Aquila severovýchodně od Říma zahynulo téměř 300 lidí.