Starostou Londýna bude labourista Sadiq Khan – první muslim ve funkci

Ve volbách londýnského starosty byl zvolen kandidát opozičních labouristů Sadiq Khan. Při čtvrtečních místních volbách vyhrál nad konzervativcem Zacem Goldsmithem. Stane se zároveň prvním muslimem v čele britské metropole.

Khan obdržel přes 44 procent (přes 1,1 milionu) hlasů, zatímco jeho soupeř 35 procent (přes 900 tisíc). Protože vítěz nedostal nadpoloviční většinu, sčítaly se podle volebních pravidel ještě takzvané druhé preferenční hlasy, kde Khan zvítězil se 65,5 procenta (přes 160 tisíc) hlasů, zatímco Godsmith jich dostal 34,5 procenta (skoro 85 tisíc). 

Voliči si na lístcích vybírají, koho chtějí nejvíc a koho by si přáli, pokud by první volba nevyšla. Právě z této druhé skupiny se znovu přepočítávaly hlasy pro politiky na obou čelných pozicích. Volební účast činila 45,3 procenta.

Děkuji ti, Londýne. S hlubokou pokorou děkuji za naděje a důvěru, kterou jste do mě vložili. Vyrůstal jsem nedaleko odsud a nikdy jsem nesnil o tom, že by někdo jako já se mohl stát starostou Londýna.
Sadiq Khan
nový starosta Londýna

55 procent Londýňanů jsou „nebělošští Britové“

Londýňané ve čtvrtek volili nástupce současného konzervativce Borise Johnsona. Příklon k muslimskému kandidátovi není nijak překvapivý. Londýn tíhne k labouristům a z 8,6 milionu obyvatel kosmopolitní metropole asi osminu tvoří muslimové. Zhruba 55 procent Londýňanů patří do kategorie „nebělošští Britové“, připomíná list Financial Times.

Novým starostou Londýna bude muslim Sadiq Khan (zdroj: ČT24)

Kromě hlasování v Londýně se ve čtvrtek uskutečnily regionální volby v Anglii, Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Zisk postu londýnského starosty tak bude největším úspěchem labouristů v těchto volbách, ve kterých celkově ztratili mnoho mandátů.

První muslim v čele Londýna

Dnes pětačtyřicetiletý labourista a právník Sadiq Khan s pákistánskými kořeny se narodil 8. října 1970 v Londýně. Jeho rodiče emigrovali do Británie krátce před jeho narozením. Vyrostl jako jedno z osmi dětí na chudém předměstí jižního Londýna. Vystudoval práva na Univerzitě severního Londýna, později pracoval jako právník se zaměřením na lidská práva.

Sadiq Khan
Zdroj: Stefan Wermuth/Reuters

Od roku 2005 je poslancem britského parlamentu za londýnský obvod Tooting. V letech 2008–2010 pracoval ve vládě Gordona Browna jako státní tajemník pro místní správu a později pro dopravu a byl tak druhým občanem pákistánského původu v britské vládě. V letech 2010–2015 byl stínovým ministrem spravedlnosti. V letech 1994–2006 byl radním londýnského obvodu Wandsworth.

Goldsmith je na rozdíl od Khana pro Brexit

Druhým kandidátem na starostu Londýna a jediným soupeřem Khana byl jednačtyřicetiletý konzervativec, euroskeptik a ekolog Zac Goldsmith. Narodil se 20. ledna 1975 v Londýně, je synem finančníka a miliardáře Jamese Goldsmithe. Studoval na prestižním Etonu, ale vyloučili ho, když se v jeho pokoji našly drogy. Maturitu složil na nezávislé internátní škole v Cambridgi.

Později působil v neziskové organizaci pro rozvoj vzdělávání. V letech 1998–2007 pracoval jako editor Ekologického magazínu, který mu daroval jeho strýc a vlastník časopisu Edward Goldsmith. V květnu 2010 jej zvolili poslancem parlamentu za obvod Richmond Park, loni byl znovuzvolen. Je horlivým stoupencem přímé demokracie, podporuje snahy o vystoupení Británie z EU a k jeho hlavním tématům patří vzdělávání.

Zak Goldsmith
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Londýňané volili teprve třetího starostu Londýna v moderní historii. Poprvé se starosta volil v roce 2000, kdy vyhrál labourista Ken Livingstone. Po něm od roku 2008 město vedl konzervativní excentrický politik Boris Johnson. Starosta kontroluje rozpočet ve výši 16 miliard liber (550 miliard korun), má velký volební mandát, viditelnost a politický vliv překračující skutečné pravomoci.

Vydáno pod