Demonstranti „okupují“ Frankfurt

Frankfurt nad Mohanem – Asi dvacet tisíc lidí se dnes sešlo na povolené demonstraci ve Frankfurtu nad Mohanem. Akci organizuje hnutí Okupujte Frankfurt, jeho přívrženci protestují proti evropským úsporným opatřením a proti moci bank. Zatímco dnešní akce je legální a prozatím nejsou ani hlášeny žádné násilnosti, v průběhu týdne policie několikrát rozháněla přívržence hnutí. Včera jich dokonce během nepovolené demonstrace asi 400 zatkla.

Dnešní demonstrace je jediným povoleným protestem ve Frankfurtu. Na demonstraci svolanou hnutím Okupujte Frankfurt dohlíží zhruba 5 000 policistů, zatím se akce obešla bez incidentů. Demonstranti se shromáždili poblíž frankfurtského hlavního nádraží. 

Hnutí Okupujte Frankfurt, které protest svolalo, sdružuje organizace z levé části politického spektra. Spojuje je především odpor vůči politice rozpočtových škrtů. Kritizují také velký vliv bank a záchranné balíčky, které státy některým oslabeným bankám poskytly.   

Příznivci hnutí se ve městě scházejí už od středy. Včera došlo i na střety s policií, která při neohlášeném pochodu demonstrantů městem zhruba 400 protestujících zadržela.

Vydáno pod