Srbové si vybírají prezidenta a cestu do EU

Bělehrad - Srbové volí prezidenta, poprvé přitom vybírají z kandidátů, kteří jednotně podporují vstup země do Evropské unie. Z prvního kola postoupil současný prezident Boris Tadić a někdejší ultranacionalista Tomislav Nikolić, který ale své radikální postoje zmírnil.

Současný srbský prezident Tadić žádá dalších 5 let ve funkci. V březnu získal pro Srbsko oficiální status kandidáta a chce zemi dovést i k plnému členství. „Nesmíme propást tuto šanci. Zvolme si bezpečnou budoucnost,“ vyzýval během kampaně. 

Boris Tadić si naklonil Západ vydáním Radovana Karadžiče a Ratka Mladiče do Haagu. A Srbům slibuje tečku za válkou. „Srbsko je velmi blízko k tomu, aby tuto část historie nechalo za sebou,“ míní Tadić. V prvním kole 54letý prezident jen těsně porazil svého hlavního protikandidáta. 

Souběžné parlamentní volby Tomislav Nikolić se svou Pokrokovou stranou dokonce vyhrál. V prezidentských volbách ale podle průzkumů podlehne. Bývalý ultranacionalista sice otočil o 180 stupňů, teď chce i on do Evropy. Spíš než hlasy mu to ale vyneslo jízlivá srovnání jeho někdejších a nynějších názorů. 

Bělehrad čekají dlouhá přístupová jednání a definitivní vyřešení problému Kosova. Na jeho nezávislost, kterou už uznalo 22 členů Evropské unie, zatím nekývl ani Boris Tadić.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)