Armáda vzdává poctu královně Alžbětě II.

Londýn - Královské námořnictvo, armáda i britské letecké síly uspořádaly k oslavě 60. výročí nástupu královny Alžběty II. na trůn vojenskou přehlídku. Při průchodu windsorským zámkem vzdalo více než 2 500 vojáků hold brtiské panovnici, která má k armádě velmi blízký vztah. Nad hlavou brtiské královny rovněž proletí více než 78 historických vojenských letadel a vrtulníků.

Vzdávání pocty britskému panovníkovi armádou je tradičním ceremoniálem, vojenské přehlídky se konaly už za dob královny Viktorie a krále Jiřího V. Teď ale vojáci uspořádali přehlídku k 60. výročí nástupu Alžběty II. na trůn. „Slavnostní nástup je příležitostí ukázat panovníkovi, co tyto jednotky dělají a jak vypadaly v historii,“ říká vojenský historik Peter Craddick-Adams.

Vojenská přehlídka je důkazem slibu věrnosti, který vojáci panovnici skládají a o kterém svědčí i znak koruny na čepicích, které nosí. Nejvíce vojáků patří k námořnictvu a právě k těmto složkám má královna hodně blízko. Její otec i manžel totiž u námořnictva sloužili. Syn Andrew pak sloužil u letectva, členy armády jsou i její dva vnuci princové William a Harry.

Alžběta II. i v proslovu k vojákům připomněla, že se členové královské rodiny podílejí na činnosti armády: „Je velmi dlouhou tradicí, že jsou členové naší královské rodiny úzce spojeni s ozbrojenými silami a že jsou hrdí na to, že mohou sloužit ve všech třech jejích složkách.“

Přehlídka ve Windsoru odstartovala přeletem devíti letadel RAF Tajfun. Zámkem pak prošlo více než 2 500 vojáků. Ti poté pochodují městem, kde přehlídce přihlíží více než 20 tisíc lidí. Přehlídka končí u slavnostní arény, kde oslavy budou za přítomnosti královny pokračovat. Přítomni zde budou i veteráni a rodiny vojáků. Přehlídku uzavře přelet 78 letadel a helikoptér – včetně Spitfirů nebo letadel Hercules.

Vojenská přehlídka na počest královny Alžběty II. (zdroj: ČT24)