Jihoafrickému prezidentovi se hanbatý portrét nelíbí

Johannesburg - Jihoafrický prezident Jacob Zuma se chce soudit kvůli portrétu, na němž ho známý malíř Brett Murray zobrazil s odhalenými genitáliemi. Podle Zumovy domovské vládnoucí strany Africký národní kongres (ANC) je portrét „zneužitím svobody uměleckého vyjádření“.

ANC žádá, aby johannesburská výstavní síň Goodman Gallery obraz s názvem The Spear (Kopí) okamžitě odstranila a aby zmizely i všechny odkazy z internetu. Umělec spor zatím nijak nekomentoval. Strana se podle svého mluvčího bude u soudu domáhat toho, aby se obraz nadále nevystavoval ani jinak nezveřejňoval.

Akrylovou malbu v červené, černé a žluté barvě si její autor Brett Murray cení na 120 000 randů (asi 300 000 korun). Obraz je součástí větší výstavy, která chce podle kurátorů „odhalit nedostatek morálky a chamtivost vládnoucí elity“.

Prezident Zuma se s odkazem na nactiutrhání s místními médii soudí poměrně často – podle BBC bylo takových případů už více než deset. K nejznámějším kauzám patří ta, v níž figuruje další známý umělec, který vystupuje pod jménem Zapiro. Ten na svém obraze dal Zumovu tvář muži, který se snaží znásilnit ženu alegorizující spravedlnost. Soud se Zapirem má začít letos na podzim.