Kauza Rath? Největší politický skandál od pádu komunismu

Praha - Kauza bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha hýbe světem. Zahraniční média kauzu často označují za největší korupční skandál od roku 1989. Listy připomínají Rathovy verbální útoky na ostatní politiky i jeho autoritářský styl vedení. Média šokovala především skutečnost, že měl Rath tolik milionů přímo u sebe v krabici a další pod podlahou. Tisk rovněž chválí práci policie. I díky její práci přestávají být čeští politici nedotknutelní.

„Největší politický skandál v Česku od roku 1989 nabírá na obrátkách,“ komentoval dnes slovenský list Pravda korupční aféru, kvůli které skončilo ve vazbě kromě Ratha i dalších sedm osob. Deník Sme po propuknutí kauzy napsal, že Češi mohou mít po letech pocit, že jistí si už nemohou být ani vlivní a silní v politice. „Není to zásluha politiků, ale nové generace soudců, státních zástupců i některých policistů, pro které přestává platit odvěký seznam nedotknutelných,“ poznamenal list.

Korupce je postkomunistickým zemím vlastní

Německý tisk kauzu exhejtmana Davida Ratha zatím příliš nekomentuje. Výjimkou je dnešní Süddetsche Zeitung, podle něhož „úplatnost, osobní obohacování a protekcionismus při zadávání veřejných zakázek platí už dlouho za zlo politiky v Česku i v dalších postkomunistických zemích. Případ Rath ale tento problém potvrdil obzvlášť drasticky“.

David Rath
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

Rath měl prý manýry Ramba

Deník Die Welt ho označil za největší korupční skandál v Česku od roku 1989. Frankfurter Rundschau se zaměřil na samotnou osobu Ratha a charakterizoval ho jako „politický supertalent s manýry Ramba“. Poslanec ČSSD má podle něj „image politického bojového psa, který měl v parlamentu i v televizních debatách vždy připraven verbální samopal, aby všemi řečnickými prostředky zlikvidoval politické protivníky“.

Rakouský liberální deník Der Standard dnes v souvislosti s Rathovým zatčením konstatuje, že Českem už několik dní otřásá „největší politický skandál od obnovení demokracie“. Rath podle listu patří v ČR „k nejkontroverznějším politikům“, který sám vládním stranám často vytýkal korupci. Jako krajský hejtman prý „uplatňoval autoritářský styl vedení a rád se ukazoval na kulturních a sportovních akcích“. Deník také připomíná Rathovy slovní útoky na ministra financí Miroslava Kalouska i prezidenta Václava Klause.

David Rath v policejním autě
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

V Rakousku je to s trestem za korupci horší než v ČR

Čtenáři v diskusi pod článkem v internetové verzi deníku tvrdí, že v Rakousku by stíhání vysoce postaveného politika kvůli korupci nebylo možné. „Dvanáct let vězení, bravo. U nás by to bylo nemyslitelné,“ komentuje jeden čtenář s poukazem na trest, který Rathovi hrozí v případě usvědčení. Další čtenář na to navazuje povzdechem, proč „něco takového funguje v mladé české demokracii“, a v Rakousku nikoli.

Polská média připomínají, že šlo o jednoho z nejvlivnějších levicových politiků. Zaujaly je okolnosti jeho zatčení: „Politik měl miliony v krabici“, napsal bulvární Super Express. „Politik obětí politického spiknutí?“ ptá se v titulku k článku o Rathovi portál Polského rozhlasu v souvislosti s tím, že bývalý středočeský hejtman tvrdí, že byl zatčen na politickou objednávku a že se přirovnal k Tymošenkové. Polská agentura PAP připomíná, že Česká republika podle organizace Transparency International má jedny z největších problémů s korupcí v Evropě.

Rathův případ zaujal i Rusy

V Rusku není zatčení vysoce postaveného politika či funkcionáře za úplatek žádná vzácnost, a tak případ Davida Ratha upoutal hlavně ruskojazyčná média působící v Česku. Ale i web celostátní zpravodajské televize Rossija 24 a rozhlasové stanice Vesti.FM zaujala okolnost, že bývalý ministr schovával peníze v tajné skrýši pod podlahou a v krabici od bot. „Rath byl náramně udiven nálezem policie, podle svých slov předpokládal, že se v krabici skrývá láhev vína,“ podotkl. „V Česku také kradou!“ zdůraznil petrohradský server neva24.ru ve zprávě o Rathově zatčení.

David Rath
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Belgický tisk o Rathově kauze neinformuje, ačkoli je bývalý hejtman podezřelý mimo jiné z poškozování finančních zájmů EU.