Čínské nebezpečí se skrývá v půdě. Stovky školáků kvůli zamoření trápí nemoci

Stovky čínských studentů vážně onemocněly ve škole postavené na místě někdejší chemické továrny. Půda v místě je silně kontaminovaná – především těžkými kovy a chlorbenzenem. Na území Číny může být znečištěna až pětina půdy a 80 procent podzemních vod, které jsou hlavní příčinou prudkého vzestupu rakoviny.

Škola ve východočínském Čchang-čou stojí na místě bývalé ekonomické zóny. Pár měsíců po zahájení provozu se u stovek studentů objevily zdravotní problémy. Děti trpí křečemi, chronickým kašlem, exémy a v řadě případů i rakovinou.

Na vině jsou jedovaté látky a těžké kovy ukrývající se pod nohama dětí. Půdní rozbor například ukázal, že hladina karcinogenního chlorbenzenu stotisíckrát převyšuje bezpečný limit.

Co vypadá na první pohled jako nebývalý skandál, je ale překvapením jen částečně. V Číně je kontaminovaná pětina půdy a 80 % podzemních vod. Právě znečištěné živly jsou příčinou prudkého nárůstu rakoviny. Denně na ni umírá zhruba 7500 lidí.

Neblahé dědictví raketového růstu Číny (zdroj: ČT24)

Průmyslovým osadám, kde úmrtnost převyšuje průměr, se říká „rakovinové vesnice“. Podobných míst jsou přitom na území Číny stovky. Vláda tvrdí, že životní prostředí je jednou z jejích priorit, ale místní úřady k problémům často přistupují dle osvědčeného receptu – mlčení, popírání a zastrašování.

Čína zatím nepodnikla právní kroky, aby garantovala kvalitu půdy. Neexistují ani žádné oficiální standardy, jak se má půda čistit, aby se vrátila na bezpečnou úroveň.
A-ta Kchung
Člen organizace Greenpeace

Temné dědictví prudkého hospodářského růstu čím dál častěji vede k protestům. Bohaté provincie jsou progresivnější a továrny proto přesouvají do chudších oblastí na západě. I když vláda slibuje, že vyčištění vzduchu, vody a půdy věnuje víc pozornosti i peněz, s následky bude Čína zápasit roky.