Královna Alžběta opět ve filmu: S Harrym propaguje paralympiádu veteránů

Královna Alžběta, ale i americký prezidentský pár jsou hvězdami klipu britského prince Harryho, který se šíří po sociálních sítích. Video vzniklo u příležitosti charitativní sportovní soutěže Invictus Games, jíž se účastní bývalí vojáci, kteří jsou po bojových zraněních invalidní. Královna se natáčení neúčastnila poprvé, například během zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Londýně sehrála scénku s agentem 007 Jamesem Bondem v podání Daniela Craiga.

Americký prezident Barack Obama si s manželkou Michelle zažertovali prostřednictvím internetové sociální sítě s britským princem Harrym a nečekaně i s královnou Alžbětou II. Ve videonahrávce zveřejněné na Twitteru poslali bojovnou výzvu Harrymu. „Hej, princi Harry. Vzpomínáš si, jak jsi nás žádal, abychom do toho během Invictus Games dali všechno?“ ptá se americká první dáma a Obama, který stojí po jejím boku, k tomu dodává s falešnou výhrůžkou: „Dej si pozor na to, co se může stát.“

Harry, pátý v linii nástupnictví na britský trůn, zvolil stejnou metodu komunikace: „Bohužel pro vás, FLOTUS a POTUS (akronymy označující první dámu a prezidenta USA), nebyl jsem sám, když jste mi poslali toto video.“ Na záběru se pak objevuje se svou babičkou, královnou Alžbětou II., které vypráví o svých úspěších dosažených během soutěže, když do toho dostává zprávu od Michelle Obamové. „Opravdu? Tak do toho!“ reaguje pobaveně královna.

První soutěž Invictus Games se konala v Londýně v září 2014 a letos se uskuteční v Orlandu na Floridě, a to od 8. do 12. května. Název her pochází z latinského invictus, což v překladu znamená „neporažený“.

Během návštěvy prince Harryho v Bílém domě loni v říjnu Obama pochválil tuto iniciativu, která vyzdvihuje „vojáky nejen pro jejich oběti, ale také pro jejich odvahu a sílu, kterou dále projevují“.