KLDR chce za propuštění čínských rybářů peníze

Peking - Severní Korea požaduje za propuštění čínské rybářské lodi s 29 muži na palubě peníze. Podle čínských úřadů zajala čínské rybáře severokorejská vojenská loď 8. května ve Žlutém moři. Čínská média upozorňují na to, že se jedná o ojedinělý incident mezi sousedy, kteří jsou jinak dlouhodobými spojenci.

Vlastník lodi tvrdí, že rybáři lovili v čínských vodách. Severní Korea zatím k případu nevydala oficiální prohlášení. KLDR nicméně podle čínských zdrojů zadržela loď s rybáři a teď za jejich propuštění požaduje asi 200 tisíc dolarů. 

Čínská pohraniční stráž k tomuto incidentu bez dalších podrobností uvedla, že je v kontaktu se severokorejskými vězniteli rybářů. Ministerstvo zahraničí v Pekingu tvrdí, že o záležitosti ví, ale že jde o případ pro resort odpovědný za rybolov. 

Čína je přitom tradičním ekonomickým a diplomatickým spojencem KLDR. Peking je hlavním dárcem potravinové pomoci pro Severní Koreu, která je kvůli svému jadernému programu trnem v oku západním mocnostem. Incident mezi oběma zeměmi je tedy ojedinělý. Zatím navíc není ani jasné, zda zadržení čínských námořníků byla iniciativa severokorejské vlády, nebo samostatná akce místních představitelů.