Urychlovač částic LHC je mimo provoz. Kvůli lasičce

Velký hadronový urychlovač (LHC) je mimo provoz. Zařízení muselo být odstaveno po zkratu elektrického vedení, které způsobila lasička. Setkání s transformátorem vysokého napětí zvíře nepřežilo.

LHC vykázal podle serveru BBC během své činnosti v pátek ráno „závažnou odchylku“. Důvodem byla lasička, která se dostala k elektrickému vedení, které poškodila. Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) ujistila, že se zvíře nedostalo až do tunelů urychlovače, náprava škod na transformátoru si přesto vyžádá několik dnů.

LHC tvoří kruhový tunel o obvodu 27 kilometrů umístěný v hloubce 50 až 150 metrů pod zemí. Nachází se na území mezi pohořím Jura ve Francii a Ženevským jezerem ve Švýcarsku. Fungovat začal v roce 2008, o pět let později bylo zařízení odstaveno kvůli modernizaci a zvýšení výkonu. Do té doby bylo možné uskutečňovat srážky částic o síle sedm teraelektronvoltů, nyní je to až 13 teraelektronvoltů.

Arnaud Marsollier z CERNu připustil, že narušení provozu urychlovače zvířetem není až tak neobvyklá záležitost vzhledem k tomu, že je LHC umístěn v přírodě. V roce 2009 byl urychlovač odstaven kvůli podezření, že do něj vnikl pták. Žádné pozůstatky se ale nenašly.

Díky urychlovači mohou vědci simulovat podmínky panující v okamžiku těsně po zrodu vesmíru.

Loni v létě oznámili vědci z CERNu objev pentakvarku, dosud pouze předpokládané subatomární částice. Odborníci nález označují za jeden z milníků fyziky. V případě potvrzení výsledků experimentu to bude pro LHC už druhý velký objev. Tím prvním bylo doložení existence do té doby jen hypotetické částice známé jako Higgsův boson.

Vydáno pod