Afrika bojuje proti pytlákům: V Keni zapálili přes 100 tun zabavené slonoviny

Rázný vzkaz pytlákům. V Keni zapálili 100 tun slonoviny (zdroj: ČT24)

Každý den je ve světě uloveno na sto slonů. Africké země proto hledají efektivnější cesty k boji proti pytláctví a obchodu se slonovinou. Regionální summit o způsobech boje proti pytláctví, které decimuje africké slony, vyvrcholil v Keni spálením 105 tun slonoviny, což bude údajně historicky největší jednorázově spálené množství této suroviny na světě.

Pytláci jsou stále lépe vybaveni a ročně zabijí kvůli klům zhruba 30 000 slonů. Spolu s přirozeným úhynem slonů tak dochází k tomu, že ročně uhyne více těchto zvířat, než se jich narodí. Je tak ohrožena budoucnost současných asi 475 000 slonů, kteří žijí volně v Africe. Podle některých odhadů by sloni mohli být vyhubeni již okolo roku 2025.

Sloni a slonovina
Zdroj: ČT24

Nevládní organizace na ochranu zvířat a úřady zemí jako Keňa, Uganda či Gabon ale věří, že se slony podaří zachránit. Například Keňa zavedla proti pašerákům jednotky rychlého zásahu s vrtulníky, posílila zákony a s pomocí členů britských speciálních sil vycvičila své jednotky, které vybavila zařízením pro noční vidění a moderními zbraněmi. Cvičí i psy, kteří dokážou vystopovat pašeráky a jimi přepravovanou slonovinu.

Počet zabitých slonů tak v této africké zemi klesl ze 164 v roce 2014 na 93 v roce 2015. K větší efektivitě všech opatření v terénu, která stojí Keňu miliony dolarů, je ale nutné, aby zadržení pytláci byli souzeni a odsouzeni. V zemi však bují korupce, kvůli níž jsou rozsudky vynesené nad pašeráky a šéfy zločineckých sítí velmi vzácné. Spisy a důkazy se často u soudů ztrácejí a stání se stále odročují.

Horizont ČT24: Summit Giant Club hledá cestu k ochraně slonů a nosorožců (zdroj: ČT24)

Dalším problémem podle účastníků summitu je to, že přetrvává a někde dokonce narůstá poptávka po slonovině a rohovině. V poslední době stoupá hlavně v Číně a státech jihovýchodní Asie, kde je prášek ze sloních klů a nosorožčích rohů součástí tradiční medicíny. Prodává se v lékárnách nebo na internetu a kilogram stojí asi 60 000 dolarů (přes 1,4 milionu Kč), což je víc než cena kokainu.

Čína nedávno zpřísnila zákony ohledně dovozu slonoviny, ale dál umožňuje prodávat slonovinu, která se objevila na trhu před mezinárodním zákazem obchodu se slonovinou v roce 1989. To však podle kritiků slouží jako zástěrka pro další nelegální dovozy. „Nyní potřebujeme prosadit úplný zákaz vnitřního obchodu se slonovinou v Číně. Kdyby to nastalo, problém s pytláctvím by ze dne na den zmizel,“ tvrdí organizátor summitu Max Graham.

Pašování slonoviny
Zdroj: ČTK/AP

Původní populace slonů v první polovině 20. století se pohybovala mezi 5–10 miliony, dnes je počet slonů okolo 500–600 tisíc. Největší úbytek populace slonů byl v průběhu pytlácké krize v 80. letech, kdy klesl počet slonů z 1,3 milionu na 600 tisíc. V Africe žije zhruba 450–500 tisíc slonů a více než 30 tisíc z nich jich je ročně zabito pro kly. Populace pralesních slonů se v posledních 10 letech snížila o dvě třetiny.

Keňský prezident zapálil největší množství zabavené slonoviny

V Keni začali pálit 105 tun slonoviny a přes tunu nosorožčích rohů zabavených pytlákům. Jde údajně o historicky největší množství slonoviny na světě, které bude naráz zlikvidováno. Bezprecedentní množství zabavených klů a rohů byly navršeny do dvanácti hranic, které podle odhadů budou hořet zhruba 48 hodin. Oheň zapálil keňský prezident Uhuru Kenyatta a jeho gabonský protějšek Omar Bongo Ondimba. Dramatický krok má upozornit na problém pytláctví.

  • Obchod se slonovinou byl na popud CITES zakázán v roce 1989.
  • V Evropě existuje zhruba 1150 prodejních míst se slonovinou, ta se zde prodává legálně.
  • Nelegální mezinárodní obchod s chráněnými živočichy a jejich produkty má obrat 20 miliard dolarů ročně.
  • V lednu 2014 bylo na letišti Václava Havla zajištěno 33 kg slonoviny rozřezané na 18 kusů, v červnu téhož roku bylo na letišti zabaveno přes 35 kg slonoviny rozřezané na 14 kusů, v červenci 2014 opět na letišti 24 kg.