Americká armáda za útok na nemocnici Lékařů bez hranic potrestá 16 vojáků

Šestnáct příslušníků americké armády čelí podle agentury Reuters kázeňskému řízení kvůli říjnovému útoku na afghánskou nemocnici. Úder amerických letadel na nemocnici Lékařů bez hranic v Kunduzu nepřežilo 42 lidí. Americký generál Joseph Votel uvedl, že útok byl důsledkem kombinace neúmyslných lidských selhání, technických chyb a špatného postupu.

Americká armáda zahájila kvůli útoku na afghánskou nemocnici s 16 svými příslušníky disciplinární řízení. Mimosoudní potrestání zahrnovala udělení důtek či odvolání z funkcí, což podle stanice NBC může vést k faktickému ukončení vojenské kariéry. Americké ministerstvo obrany má ještě zveřejnit zprávu o vyšetřování. Pod podmínkou anonymity členové armády potvrdili, že vyšetřování útok dál označuje za tragickou chybu.

„Žádný národ nedělá víc, aby zabránil civilním ztrátám, než Spojené státy. Ale 3. října jsme sami nedokázali dosáhnout našich vysokých očekávání. Byla to tragická, ale odvratitelná nehoda způsobená lidskou chybou,“ uvedl dříve tehdejší velitel spojeneckých sil v Afghánistánu John Campbell. 

Americká armáda potrestá 16 vojáků za útok na nemocnici (zdroj: ČT24)

Američané prý mysleli, že jde o vládní komplex

Campbell už v listopadu zveřejnil výsledky vyšetřování, podle nichž vojáci věřili, že jde o vládní komplex, nad kterým převzali kontrolu ozbrojenci hnutí Taliban. Podle zprávy spoléhali na informace, které jim poskytly afghánské síly, což vedlo k útoku na nesprávný cíl.

Původně Američané útok vysvětlili tím, že je afghánská armáda požádala o pomoc a že americké zpravodajské služby měly informace, že v nemocnici může mít velitelské středisko a sklad zbraní hnutí Taliban. Podle organizace pro lidská práva Human Rights Watch ale ani využívání nemocnice válčící stranou neopravňuje k okamžitému zásahu. Před zásahem je nutné vydat varování a dát rozumnou lhůtu k ukončení zneužívání nemocnice.

Následky útoku na nemocnici v Kunduzu
Zdroj: ČTK/AP

Všichni měli souřadnice nemocnice, říkají Lékaři bez hranic

Za chybu americké armády zaplatilo životem 42 lidí včetně lékařů a nemocničního personálu. Americké nálety zacílily na fungující nemocnici, jejíž souřadnice byly dobře známé. Lékaři bez hranic proto mluví o válečném zločinu.

„Všem jsme dali souřadnice. Nemocnice existovala čtyři roky a šlo o relativně velkou budovu, která je dobře viditelná a známá všem. Takže přesný útok na velkou nemocnici nás vede, pokud se neprokáže jinak, k válečnému zločinu,“ uvedla prezidentka Lékařů bez hranic Meinie Nicolaiová.

„Nemocnice dělala humanitární práci velmi blízko frontové linii. Je to nebezpečné, ale ženevské konvence by měly nemocnici chránit. Pokud se tak neděje, máme velký problém. Proto je zásadní nezávisle vyšetřit, co se stalo, protože napadeny byly základní principy humanitární práce,“ dodala Nicolaiová. 

Podle amerického generála Votela byla nemocnice uvedená ve výpisu objektů vyjmutých ze seznamu cílů, ale posádka bojového letounu neměla okamžitý přístup k těmto údajům. Spoléhala proto na popis poskytnutý afghánskými silami. Generál zdůraznil, že posádka letounu nevěděla, že útočí na nemocnici. „Fakt, že to bylo neúmyslné, tento čin vyjímá z kategorie válečných zločinů,“ řekl Votel.

Vydáno pod