O Rathův případ se zajímá Evropská komise

Brusel – Případ Davida Ratha bude sledovat i Evropská komise. Podle svého mluvčího byla o Rathově zatčení informována a bude chtít od českých úřadů další podrobnosti. České ministerstvo financí v souvislosti s Rathovým zatčením zmrazilo certifikaci pro čerpání peněz z unijních fondů pro střední Čechy kvůli podezření z možných manipulací.

Evropská komise byla informována o zatčení poslance českého parlamentu a středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl obviněn z přijetí úplatku. Informoval o tom mluvčí Evropské komise Frédéric Vincent. Komise nicméně prozatím vyšetřování kolem Ratha neokomentovala. „Komise bude požadovat další informace od českých úřadů a bude toto téma v příštích týdnech a měsících bedlivě sledovat,“ řekl Vincent. 

Generální ředitelství EK pro regionální politiku má podle Vincenta informace od českého ministerstva financí, že úřad pozastavil potvrzování výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy. A zůstane to tak, dokud se případ nevyšetří. 

O Rathův případ se zajímá i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ten sice nezahájil ve věci žádné vyšetřování, žádá ale podrobné informace. „OLAF byl v kontaktu s partnerskými službami v České republice, od nichž si vyžádal detailnější zprávu… aby bylo zajištěno, že jakékoli unijní fondy, kterých by se to mohlo týkat, jsou adekvátně chráněny,“ řekl k případu mluvčí OLAF Johan Wullt. „Až dostaneme zprávu, rozhodneme se, jestli bude potřeba zahájit vyšetřování,“ dodal  Wullt. Podle poslední zprávy úřad v Česku vyšetřuje 10 kauz. V celé Unii přes 400.

Česká policie zadržela Davida Ratha v pondělí večer. Zároveň s ním začali detektivové stíhat dalších sedm lidí. Rathovi, který byl podle státní zástupkyně zadržen se sedmi miliony korun, hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)