Evropský parlament vyšle za Tymošenkovou lékaře i právníka

Brusel - Evropský parlament (EP) vyšle na Ukrajinu tým lékařských specialistů, kteří se zapojí do léčby vězněné vůdkyně opozice Julije Tymošenkové. Dohodli se na tom dnes v Bruselu šéf evropských poslanců Martin Schulz a ukrajinský premiér Mykola Azarov. EP rovněž pošle na Ukrajinu „vysoce kvalifikovaného“ právníka, který dohlédne na kasační stížnost advokátů Tymošenkové podanou kvůli rozsudku v plynové kauze.

K německým lékařům, kteří se v charkovské nemocnici podílejí na léčbě Tymošenkové, se podle Schulze v dohledné době připojí tým západoevropských specialistů. Tymošenková se zotavuje z hladovky, kterou v dubnu vyhlásila na protest proti údajnému násilí vězeňské stráže, a v příštích dnech má začít s léčbou vyhřezlé meziobratlové ploténky.

Kvůli stavu jejího zdraví bylo v úterý odročeno zasedání soudu, který má projednat kasační stížnost na procesní chyby, k nimž údajně došlo při rozsudku nad expremiérkou v plynové kauze. Za podpis nevýhodné smlouvy o dovozu ruského zemního plynu byla loni v říjnu Tymošenková odsouzena k sedmi letům vězení. Když koncem loňského roku soud vyšší instance zamítl odvolání, podali advokáti odsouzené kasační stížnost, o níž bude soud jednat 26. června.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Právník bude mít přístup k informacím

Podle Schulze bylo dosaženo dohody, že projednávání stížnosti bude přítomen právník vyslaný Evropským parlamentem. S podmínkou, že věc bude provedena v souladu s ukrajinským právem, Azarov přislíbil, že právní expert bude mít přístup k Tymošenkové, soudcům, advokátům i k veškeré dokumentaci kauzy.

Tymošenková v úterý přerušila své léčebné procedury na protest proti tomu, že ukrajinské ministerstvo zdravotnictví údajně zveřejnilo detaily o jejím terapeutickém plánu. Dnes se ale po setkání s německým terapeutem Lutzem Harmsem rozhodla v léčbě znovu pokračovat.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČTK/AP/Ukrainian Pravda

Harms, který dohlížel na zotavování Tymošenkové z hladovky, ve čtvrtek Ukrajinu opustí. Jeho místo v lékařském týmu podle ukrajinských médií zaujme jiný lékař berlínské kliniky Charité.