Od prosince na východě Ukrajiny podle OSN zahynulo dalších 230 lidí

Konflikt na východě Ukrajiny si podle poslední bilance OSN od svého začátku v dubnu 2014 vyžádal 9333 mrtvých a dalších 21 396 zraněných. Za posledních pět měsíců tam přitom zemřelo 235 lidí. Nejnovější vážnější incident se odehrál ve středu v obci Olenivka v Doněcké oblasti. Údajně tam při ostřelování kontrolního stanoviště proruských separatistů zahynuli čtyři lidé a nejméně osm utrpělo zranění.

Podle povstalců ukrajinské ozbrojené síly v Olenivce porušily příměří minometnou palbou. Armádní štáb to ale podle listu Ukrajinska pravda vyloučil a prohlásil, že šlo naopak o „cynickou předem připravenou teroristickou akci zorganizovanou ruskými okupačními vojsky“.

Střety se podle OSN stupňují

Tajemník pro politické záležitosti OSN Tayé-Brook Zerihoun při čtvrtečním zasedání Rady bezpečnosti v New Yorku upozornil, že ozbrojené střety mezi vzbouřenci a ukrajinskými silami se stále stupňují, a vyzval obě strany k zastavení nepřátelských akcí. Povstalci i vládní oddíly podle něj brání v činnosti mezinárodní monitorovací misi. Ta v Donbasu působí na základě minské dohody dojednané loni v únoru za účasti Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie.

Čtvrteční zasedání RB OSN se věnovalo situaci na Ukrajině poprvé od loňského prosince. Podle tehdy zveřejněné bilance bylo obětí 9098 a zraněných 20 732. Za necelých pět měsíců tak padlo dalších více než 230 lidí a dalších více než 660 lidí bylo zraněno. 

Ukrajina a Rusko se nepřestávají vzájemně obviňovat

Zástupci Ukrajiny a Ruska si při zasedání vyměnili ostrá obvinění z toho, kdo je viníkem opětného vzplanutí přestřelek. „Rusko vytvořilo a rozmístilo v Donbasu hybridní ozbrojené síly složené z 34 tisíc vojáků pravidelné (ruské) armády a zahraničních i místních bojovníků. Ruští generálové a důstojníci přímo velí a řídí toto ilegální vojenské uskupení, které má impozantní těžkou výzbroj,“ prohlásil náměstek ukrajinského ministra zahraničí Vadym Prystajko.

Tyto síly jsou podle něj lépe vyzbrojené než většina armád členských zemí NATO, přestože Moskva tvrdí, že povstalci mají zbraně z místních zdrojů. „V ukrajinském železářství sotva seženete pořádný nůž, nemluvě o raketometných systémech a tryskových plamenometech,“ poznamenal ironicky Prystajko.

Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin označil vystoupení ukrajinského diplomata za „velké zklamání“ a „mnoho rétoriky“. Zasedání Rady bezpečnosti přitom podle AP kritizoval jako hru o čas, zatímco ukrajinská armáda okupuje města v neutrálním pásmu vytyčeném minskou dohodou. „Po celou dobu krize je OSN využívána jako propagandistická platforma,“ prohlásil Čurkin.