Hollande se setkal s Merkelovou - bouři a bleskům navzdory

Paříž - S hodinovým zpožděním se dnes večer v Berlíně poprvé setkal nový francouzský prezident François Hollande s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Letadlo s prezidentem, které odpoledne mířilo do Berlína, zasáhl blesk. Stroj typu Falcon 7X se musel vrátit zpět na leteckou základnu Villacoublay u Paříže. Přes nepřízeň počasí přesedl Hollande do náhradního letounu Falcon 900. I přes názorové rozdíly se očekává, že oba státníci budou hledat společnou řeč, od dnešní schůzky se ale výrazný posun nečekal. Oba se shodli na tom, že chtějí spolupracovat pro dobro Evropské unie, nicméně na rozdíl od svého předchůdce Nicolase Sarkozyho se Hollande neuvítal s kancléřkou nijak vřele - jen si s ní před kancléřstvím potřásl rukou.

Hollande i Merkelová se shodli, že podporují setrvání Řecka v eurozóně. Francouzský prezident věří, že se pro to vysloví Řekové i v červnových volbách. Prohlásil také, že chce s Merkelovou spolupracovat pro dobro EU a probrat všechny možnosti podpory hospodářského růstu. „Chceme, aby Řecko v eurozóně zůstalo. Řecko patří do Evropské unie a do euroskupiny,“ zdůraznila Merkelová.

Oba státníci se rozcházejí v pohledu na řešení současných dluhových problémů v EU. Ty chce Hollande odstranit podporou hospodářského růstu a evropští politici podle něj musí prodiskutovat všechna možná opatření, která k tomu přispějí. „Všechno se musí vyložit na stůl. Všechno, co může přispět k růstu, ať už se jedná o zlepšení konkurenceschopnosti, investice, eurobondy,“ zdůraznil předák francouzských socialistů. Merkelová je naopak zatvrzelou odpůrkyní společných evropských dluhopisů, takzvaných eurobondů, a nesouhlasí ani s dalšími investicemi, které povedou k nového zadlužování. I Merkelová nicméně zdůraznila, že chce s novým prezidentem úzce spolupracovat. 

„Musíme změnit to, co dosud nefungovalo. Jen pokud si budeme věřit, můžeme se pohnout kupředu. A musíme být trpěliví, protože se nám nepodaří změnit všechno,“ uvedl Hollande ještě před návštěvou. „Francouzsko-německá spolupráce je pro Evropu klíčová. A protože všichni chceme, aby Evropa uspěla, musíme začít spolupracovat co nejdřív,“ dodala Merkelová.

Hollande chce znovu projednat pakt o rozpočtové disciplíně unie, což kancléřka odmítá. „Sejdeme se neformálně s lídry konzervativních evropských stran a probereme všechny tyto otázky a naše vzájemná očekávání. Nikdo není proti růstu, ale otázka je, jaké dopady by případná opatření měla na rozpočet,“ podotkla Merkelová. 

Od dnešní schůzky u neformální večeře se ještě žádný výrazný posun v postojích ani od jedné strany nečekal. Analytici i tisk přesto předpokládají, že oba státníci budou muset v nejbližší budoucnosti nalézt přijatelný názorový kompromis, jinak hrozí prohloubení současných obtíží v EU, což není v zájmu ani Francie, ani Německa.

Hollande se s Merkelovou před kancléřstvím pozdravili jen potřesením rukou. I vřelostí přivítání s konzervativní šéfkou německé vlády se tak socialista Hollande odlišil od svých konzervativních předchůzdců Nicolase Sarkozyho a Jacquesa Chiraka, kteří Merkelovou líbali na tvář nebo na ruku. Sarkozy tvořil s kancléřkou vlivné duo. Dvojici se přezdívalo „Merkozy“.

Merkelová se setkání s Hollandem před francouzskými prezidentskými volbami vyhýbala a otevřeně stranila jeho konkurentovi Sarkozymu. K vzájemnému napětí přispívala i Hollandova ostrá kritika smlouvy o rozpočtové odpovědnosti v EU, kterou Merkelová se Sarkozym iniciovali a prosadili jako lék na dluhové problémy unie. Hollande přitom pohrozil, že ji ve Francii nenechá ratifikovat, pokud nebude znovu projednána a doplněna o jím požadovaná prorůstová opatření.