Zákaz dovozu potravin do Chorvatska možná skončí už v pátek

Záhřeb - Zákaz dovozu masných a mléčných výrobků, který Chorvatsko zavedlo od 1. června, nebude platit během letošní letní sezony. Chorvatské ministerstvo zemědělství se rozhodlo vyhlášku nejpozději tento pátek odložit. Tento krok musí ještě oficiálně schválit Evropská komise.

Prohlášení Záhřebu zní takto: „Ministerstvo zemědělství bylo dnes informováno, že odložení zákazu bude zítra v Bruselu oficiálně schváleno. Na základě písemného souhlasu pak vyhlášku odložíme.“

„Z chorvatského ministerstva zemědělství mi telefonicky sdělili, že odklad vstoupí v platnost. Účinnosti nabude dnem zveřejnění v oficiálním věstníku, což bude buď 6. června nebo 9. června,“ uvedla česká konzulka Honcová s tím, že přesné datum zveřejnění závisí na tom, zda věstník komise stihne zařadit oznámení už do pátečního vydání.

Zákaz dovozu potravin do Chorvatska platí od 1. června pro občany všech zemí, včetně členů Evropské unie. Vyhláška je implementací nařízení Evropské komise do právního systému této balkánské země, která usiluje o vstup do EU. Jakmile Chorvatsko do unie vstoupí, což bude podle prozatímních předpokladů v roce 2010, přestane zákaz pro turisty z EU platit.

Proti vyhlášce se zvedla vlna odporu. Nelíbila se českým cestovním kancelářím, ani chorvatským hoteliérům a pracovníkům v turistickém ruchu. Ti by podle ohlasů z tisku prý přišli o část české klientely. Po ohlášení nařízení podle nich již někteří Češi začali rušit objednané pobyty.