Neexistující příměří v Aleppu: Opět umírají desítky lidí denně

Boje o kdysi největší syrské město Aleppo opět zesílily poté, co v oblasti prakticky přestalo platit příměří dojednané světovými mocnostmi koncem února. Jen za posledních 24 hodin zemřelo při útocích Asadových i povstaleckých sil třicet lidí včetně osmi dětí, tvrdí aktivisté. Dalších šedesát osob zahynulo o víkendu. Nálety zesílily v úterý i provincii Hamá a u Damašku.

Bombardování zasáhlo mnoho obytných čtvrtí Aleppa, které zčásti ovládají povstalci a zčásti vláda. Při povstaleckém ostřelování zahynulo 19 lidí, 11 jich zemřelo při leteckých úderech vládních letounů. Desítky lidí navíc utrpěly zranění.

Státní agentura SANA napsala, že oblasti ostřelovaly teroristické skupiny včetně fronty An-Nusra, na níž se nevztahuje dohoda o příměří. Asadův režim ovšem nazývá teroristy veškerá povstalecká uskupení, která proti němu bojují.

Agentury informovaly také o útoku jednotek syrského vládnoucího režimu západně od Aleppa, jehož obětí se stalo pět příslušníků takzvaných bílých přileb, tedy záchranné služby založené povstalci.

Syrské Aleppo pod palbou
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Očekává se, že zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura bude ve středu o situaci informovat Radu bezpečnosti a vyzve mocnosti, aby urychleně svolaly schůzku pracovní skupiny pro Sýrii, kterou tvoří ministři zahraničí zainteresovaných zemí. Jednání této skupiny dosud bránil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, poznamenala agentura Reuters.

V Ženevě se jedná bez opozice

Mírové rozhovory v Ženevě mezitím pokračují bez opozice, která tvrdí, že příměří skončilo a žádá Asadův režim, aby ukončil nálety a propustil vězně. Vedoucí syrské vládní delegace uvedl, že rozhovory s mediátorem OSN jsou „konstruktivní a užitečné“, diplomaty ale současná situace znervózňuje.

„Jsme hluboce znepokojeni nárůstem případů porušování klidu zbraní. Režim pokračuje v bombardování civilistů v oblastech kontrolovaných opozicí, což zřetelně ohrožuje rozhovory,“ sdělil Reuters jeden ze západních diplomatů.

„Pokud nebudou rozhovory obnoveny, existuje vážné riziko vystupňování konfliktu. Tomu je třeba se vyhnout. Musíme apelovat na pracovní skupinu pro Sýrii, aby vyzvala k nápravě této situace,“ uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Rusko podle něj nevyvíjí dostatečný tlak na Asadův režim, aby jednal v Ženevě konstruktivně.

Mírová jednání v Ženevě
Zdroj: Denis Balibouse/Reuters

Obavy vyvolává i situace v obléhaných městech. Podle šéfa humanitárních operací OSN Stephena O'Briena je „extrémně děsivá“ situace zejména ve městě Darája jihozápadně od Damašku, které obléhají vládní jednotky.

Místní lidé se tam potýkají s nedostatkem jídla a léků. Syrské úřady nereagovaly na „bezpočet žádostí“ o povolení dovézt do města, kde zůstaly čtyři tisíce lidí, potřebnou pomoc, řekl O'Brien v Ženevě. „Budeme na syrské úřady i nadále vytrvale tlačit, abychom do Daráji získali bezpečný neomezený přístup,“ dodal.