Mexické masakry zřejmě ovlivní prezidentskou volbu

Monterrey - Mexickým vyšetřovatelům se zatím nepodařilo identifikovat ani jedno z 49 těl, které policie našla v pytlích pohozených u silnice na předměstí Monterrey. Jeden z největších masakrů v Mexiku za poslední dobu znamená před prezidentskými volbami další ránu pro prezidenta Felipe Calderóna. Za jeho vlády zemřelo během násilností spojených s drogami tisíce lidí.

Identifikovat 49 těl bez hlav, rukou a chodidel je podle patologů doslova nemožný úkol. Dopadnout vrahy přitom může být ještě těžší, přestože stopy vedou jasným směrem. „Důkazy naznačují, že tento čin je přímým důsledkem bojů mezi pacifickými zločineckými organizacemi a kartelem Zetas o kontrolu nad územím,“ řekl tajemník mexického ministra vnitra Alejandro Poire.

Od roku 2006, kdy prezident Felipe Calderón spustil válku proti gangům a nasadil do boje armádu, prošlo mexickými márnicemi víc než 8 tisíc těl, která se nikdy nepodařilo identifikovat. Dalších 5 tisíc lidí beze stopy zmizelo. Mexičané už mají násilí dost a nejnovější masakr by tak mohl ovlivnit výsledek prezidentských voleb, které v zemi proběhnou 1. července. 

Nález mrtvol v Mexiku
Zdroj: ČT24

Felipe Calderón, mexický prezident:

„Někteří lidé kritizují moji vládu za boj proti organizovanému zločinu. Co ale chtějí dělat? Pozvat zločince na kávu? Pokud někdo nechce bojovat se zločinem, neměl by být ve vládě.“

Calderón, který už nemůže znovu kandidovat, vložil své naděje do dlouholeté spolupracovnice Josefíny Vazquézové. Ta teď prohlásila, že za násilí může opozice – k největšímu počtu vražd podle ní dochází ve státech, které má pod kontrolou. Hájila rovněž tvrdý postup proti kartelům. „Za žádných okolností nesmíme zastavit postup proti organizovanému zločinu. To já nikdy nedopustím,“ konstatovala prezidentská kandidátka.

Vraždy v Mexiku zamíchají volebními kartami (zdroj: ČT24)

Průzkumy ale mluví proti Vazquézové. Jasným favoritem je zatím Enrique Peňa, který naznačil možnou změnu strategie – z boje proti gangům by se za něj mohla stáhnout armáda a otěže by znovu převzala policie.