Islamista a bojovník proti Kaddáfímu zakládá novou stranu

Tripolis - Jeden z nejvýznamnějších vůdců libyjských milic Abdal Hakím Belhadž odešel z čela ozbrojených sil v hlavním městě Tripolisu a chce založit novou politickou stranu. Belhadž byl islamistickým bojovníkem. Režim Muammara Kaddáfího ho věznil a loni pak pomáhal diktátora svrhnout. Islamisté získávají v Libyi stále větší vliv a nová strana se nejspíš zúčastní voleb, které vyhlásí zvláštní přechodný parlament. Ten budou Libyjci volit v červnu.

„Oznámí vytvoření své politické strany,“ prohlásil šéf Belhadžova úřadu Anis aš-Šaríf. Dodal, že Belhadž již poslal dopis vládnoucí Přechodné národní radě (NTC), v němž oznámil své odstoupení z čela tripoliské vojenské rady. Belhadž je přesvědčen, že „nastal čas pro opětné vybudování Libye, posunout ji k politickému státu,“ vysvětlil aš-Šaríf.

Islamista byl za Kaddáfího režimu vězněn
   
Belhadž stál v čele Bojující islámské skupiny, která povstala proti Kaddáfímu v 90. letech. Jistý čas strávil s islamistickými ozbrojenci v Afghánistánu, napojení na teroristickou síť al-Káida ale popírá. Zajaly ho americké a britské síly a v roce 2004 ho poslaly do Libye, kde byl uvězněn. Propuštěn byl jen několik měsíců před vypuknutím povstání proti Kaddáfího režimu.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČT24/Getty Images News

Když povstalci vytlačili Kaddáfího síly z metropole, Belhadž se dostal do čela tripoliské vojenské rady, mohutně ozbrojených sil o zhruba 25 tisících mužích. Tato rada vyplňovala mocenské vakuum po Kaddáfího pádu. V uplynulých měsících některé funkce předala nově vznikající policii a armádě.