Italská krajní levice na vzestupu - instituce má střežit armáda

Řím - Itálie chce zvýšit ostrahu objektů, které ohrožují nepokoje a terorismus. Ministerstvo vnitra dokonce zvažuje nasazení armády. Přiměla ho k tomu série útoků na některé daňové instituce a státní podniky. Kvůli tíživým dopadům hospodářské krize rostou v zemi obavy z renesance krajně levicových teroristických skupin. Italská národní bezpečnostní rada se má sejít ve čtvrtek.

Italská státní správa je stále častěji terčem nespokojenosti i násilných útoků. V sobotu létaly na finanční úřad v Livornu zápalné lahve. O den dřív přišla na římskou pobočku atrapa výbušniny. „Použijeme všechny dostupné prostředky, abychom zajistili bezpečnost. V případě potřeby navýšíme počty policistů,“ prohlásil prefekt Janova Francesco Musolino.

Hospodářské potíže země jsou živnou půdou pro extremisty. Před týdnem v Janově postřelili jednoho z manažerů jaderného koncernu. K útoku se přihlásila anarchistická skupina FAI a pohrozila dalšími akcemi.

Protesty v Itálii
Zdroj: ČT24

Rudé brigády Italy děsí

V pátek zase ulice Milána pokryly agitační letáky Rudých brigád. Podzemní organizace unášela a zabíjela hlavně v 70. a 80. letech. Její probuzení je noční můrou Italů. „Žádné společenské a politické napětí nemůže ospravedlnit terorismus,“ konstatoval prezident Giorgio Napolitano.

Neutěšená hospodářská situace a úsporný kurs vlády vyhání Italy do ulic. Jiné vede k zoufalým činům. Stejně jako v Řecku, i tady přibylo těch, kteří finanční tíseň řeší sebevraždou.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Sebevražd přibývá

Němý protest nad řekou Tiber připomíná jejich osudy. „Nechápu, jak se může vláda smířit s tím, že tu každý den máme jednu sebevraždu,“ podotkl obyvatel Říma Ferruccio Formentini.

Za sebevraždu mnozí považují i manifestaci šestice nezaměstnaných z Neapole. Aby získali zpět práci, hodlají nocovat v kráteru sopky Vesuv.