Španělé jsou stále „nespokojení“, znovu demonstrují

Madrid - Více než tisícovka lidí se vrátila demonstrovat na madridské náměstí Puerta del Sol, které policie po protestech u příležitosti prvního výročí vzniku takzvaného hnutí nespokojených v neděli ráno vyklidila. Na madridské náměstí se chtějí demonstranti vrátit i dnes. Protesty by měly trvat až do úterý.

Madridské náměstí Puerta del Sol znovu zaplnily desetitisíce demonstrantů. Ani tentokrát se jim ale nepodařilo na místě někdejšího protestního tábora přečkat svítání. Demonstranti žádali propuštění 18 lidí zadržených během nedělní policejní akce. 

V sobotu se na demonstraci namířené proti úsporným opatřením konzervativní vlády premiéra Mariana Rajoye v Madridu sešlo kolem 30 tisíc lidí. Proti škrtům konzervativní vlády Mariana Rajoye se ale protestovalo i jinde, celkem v 80 městech po celé zemi. Kabinet bojuje se zadlužením španělské pokladny, lidi ale trápí hlavně vysoká nezaměstnanost - bez práce je polovina mladých Španělů do 25 let. 

Analytici tvrdí, že hnutí je silnější než před rokem. „Asi nejdůležitější je, že vzbudilo povědomí lidí. A umožnilo historické změny,“ myslí si aktivista Jon Aguirre. Nespokojeným se podařilo zastavit desítky exekucí, spustili řadu místních iniciativ a pořádají pravidelná debatní setkání.

Španělé opět demonstrují (zdroj: ČT24)