Obama zavítal do Shakespearova divadla Globe, Hamlet nemohl chybět

Americký prezident Barack Obama stihl během své návštěvy Velké Británie uctít památku slavného dramatika Williama Shakespeara, od jehož úmrtí uplynulo 400 let. Obama si v proslulém divadle Globe poslechl část hry Hamlet. Herecký výkon divadelníků označil za „skvělý“. Globe je replikou otevřeného kruhového divadla, které Shakespeare navrhl v roce 1599.

„Být, či nebýt?,“ zaznělo v divadle Globe, kde monolog fascinovaně poslouchal šéf Bílého domu. Ten si nejprve budovu prošel a poptal se na jednotlivá představení. Hamleta mu předvedla Společnost 16, která se nedávno vrátila ze zahraničí, kde hrála celkem ve 197 zemích.

„Je skvělé se na konci cesty po celém světě vrátit domů do Globe a předvést několik scén Baracku Obamovi. Jeho heslo ‚Ano, můžeme' nás provázelo celou cestu,“ konstatoval umělecký ředitel divadla Dominic Dromgoole.

Divadlo na jižním břehu řeky Temže je replikou původní kulaté scény, kde se hrály Shakespearovy hry za jeho života. Divadlo vyhořelo v roce 1613, znovu bylo vybudováno o rok později a v roce 1644 bylo strženo. Soudobá kopie pochází z 90. let minulého století.

Shakespearovské výročí si připomíná celá Británie. V divadle Royal Shakespeare Theatre v dramatikově rodišti ve Stratfordu nad Avonou ve slavnostním představení Shakespeare Live! večer vystoupí řada hvězd jako David Tennant, Judi Denchová, Ian McKellen, Helen Mirrenová či Benedict Cumberbatch.

Princ Philip, který je patronem divadla Globe, se zúčastní mše v katedrále v Londýně. Ve Stratfordu princ Charles otevře pamětní zahradu na místě Shakespearova posledního domu.

V sobotu je také 37 Shakespearových her promítáno na obřích obrazovkách podél břehů Temže mezi mostem Tower Bridge a Westminsterem.

Obama ještě před návštěvou divadla při debatě v londýnské Royal Horticultural Halls vyzval mladé Brity, aby nebyli pesimističtí a cyničtí a věřili v pokrok a v řešení problémů. Naopak by měli odmítnout izolacionismus a xenofobii, které jsou na vzestupu.

Obama rovněž chválil dohodu o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropou, která je podle něj namířena proti „provinčním zájmům“ jednotlivých zemí a vytvoří miliony pracovních míst a zisky v hodnotě miliard dolarů na obou stranách Atlantiku.

V pátek americký prezident spolu s manželkou Michelle poobědvali na windsorském hradě s královnou Alžbětou II. a jejím manželem, princem Philipem. Při následném setkání s britským premiérem Davidem Cameronem Obama apeloval na Brity, aby v červnovém referendu nehlasovali pro odchod z EU.

Barack Obama na návštěvě u Kate a Williama
Zdroj: Kensington Palace/PA Wire

Princ George přivítal Obamu v pyžamu

Večeře čekala šéfa Bílého domu v Kensingtonském paláci, kde ho uvítal princ William, jeho žena Catherine a malý princ George. Sobotní večer stráví opět s Cameronem.

V neděli se Obama přesouvá do Německa, kde bude jednat s kancléřkou Angelou Merkelovou, s níž společně zahájí hannoverský průmyslový veletrh.