Z obléhaných syrských měst jsou evakuovány stovky zraněných lidí

Humanitární agentury podporované OSN začaly evakuovat 500 raněných z obklíčených syrských měst. Obce Fúa a Kafrajá na severozápadě země ovládají povstalci, Madáju a Zabadání u hranic s Libanonem zase Asadovy síly. Podle OSN žije v obléhaných městech po celé Sýrii asi půl milionů lidí.

Znepřátelené strany se loni v září dohodly ohledně zmíněných měst na lokálním příměří. To ovšem nebylo zcela dodržováno.

Do oblastí bylo v uplynulých měsících velmi těžké dopravit potřebnou pomoc a často se objevovaly informace, že tamní lidé hladovějí. Když letos v lednu dorazili humanitární pracovníci do Madáji, našli tam Syřany, kteří umírali hlady nebo kvůli nedostatku zdravotní péče. Někteří přežívali jen díky tomu, že jedli trávu.

Evakuace zraněných Syřanů
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

Mírové rozhovory, které začaly před týdnem v Ženevě, byly v úterý přerušeny. Opozice ohlásila, že Švýcarsko opustí do doby, než bude Damašek ochoten jednat o přechodné vládě bez prezidenta Bašára Asada.

Povstalci také tvrdí, že vládní síly porušily příměří z konce února ve více než 2000 případů. Jen během úterý mělo zemřít při leteckých úderech na 40 lidí v oblastech ovládaných rebely. Opozice tvrdí, že klid zbraní na zemi ve skutečnosti neplatí a že by šéfové diplomacií měli situaci přehodnotit.

Mírová jednání v Ženevě
Zdroj: Denis Balibouse/Reuters

Rusko nad přerušením rozhovorů vyjádřilo své znepokojení. „Situace není jednoduchá a samozřejmě, že máme určité obavy,“ citovala agentura RIA Novosti mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Rusko se do konfliktu zapojilo se svou armádou loni v září. Letos v březnu sice oznámilo částečné stažení kontingentu, Moskva si ale v Sýrii ponechala část letectva, které syrské vládní jednotky stále podporuje.

Úterní nálety v provincii Idlíb na severozápadě země zkritizovala Francie. Podle mluvčího francouzské diplomacie letecké údery ukazují, že se režim uchyluje k násilnostem a nemá zájem na hledání politického řešení již více než pět let trvající války.