Pusťte Ukrajince do EU bez víz, vyzvala státy Evropská komise

Evropská komise navrhla členským státům a Evropskému parlamentu přijmout bezvízové cestování Ukrajinců do schengenského prostoru. Tento krok již dříve slíbil šéf Komise Jean-Claude Juncker. Návrh vstoupí v platnost, pokud jej schválí kvalifikovaná většina členských států EU a europarlament.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos poznamenal, že o této záležitosti by se mohlo hovořit už ve čtvrtek v Lucemburku na jednání unijních ministrů vnitra. Odhadl, že záležitost by mohla být dotažena do konce „v řádu týdnů“.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v pondělí v Lucemburku novinářům řekl, že pokud země, které o bezvízový styk usilují, splní podmínky, měla by unie reagovat odpovídajícím způsobem. „Je třeba, aby se EU chovala férově a pokud něco slibovala, tak aby to
dodržela,“ uvedl Zaorálek po jednání se svými evropskými kolegy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Brusel tak činí navzdory výsledku nedávného referenda v Nizozemsku, jehož obyvatelé odmítli asociační dohodu s Ukrajinou. „Může to vypadat, že ignorujeme nizozemské voliče, musíme ale držet slovo, které jsme Ukrajině dali,“ zaznělo už před časem z ústředí Evropské komise.

Nizozemci v referendu asociační dohodu s Ukrajinou jasnou většinou odmítli a výsledek je platný, protože hlasování se zúčastnilo více než 30 procent voličů. Verdikt Nizozemců sice pro vládu není závazný, premiér Mark Rutte už ale přislíbil, že dřívější souhlas s dohodou vláda přehodnotí.

Zdroj z Bruselu už dříve sdělil, že komise do návrhu zahrne článek, který umožní zemím EU dočasné znovuzavedení víz v případě prudkého nárůstu migrace z Ukrajiny. Dialog s Ukrajinou o vízové liberalizaci vede EU od roku 2008. 

Vydáno pod