Syrští vojáci zabili atentátníka

Damašek - Syrské vládní jednotky údajně ve městě Halab na severu země zneškodnily útočníka, který měl v autě 1 200 kilogramů výbušnin. Později nicméně sídlem syrské vládnoucí strany Baas ve městě otřásla exploze. Zatím není jasné, zda si útok vyžádal oběti. Ve čtvrtek otřásly dva pumové útoky Damaškem a zahynulo při nich přes 55 lidí. Syrská vláda se podle opozice snaží zmařit mírový plán OSN. Podle vůdce exilové Syrské národní rady Burhána Ghaljúna to dokazují právě včerejší bombové atentáty v Damašku.

Ghaljún obvinil vládu, že se na útocích podílela spolu s al-Káidou. Režim prezidenta Asada zase tvrdí, že za výbuchy stojí opozice. Atentáty ale nezastavily pozorovatele OSN, kteří se dál pohybují po Damašku. V zemi jich je přes 100. 

Syrské vládní jednotky dnes údajně zabránily dalšímu útoku, když zabily atentátníka, který chtěl odpálit bomby v době, kdy v Halabu protestovaly tisíce lidí proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Ve čtvrtek vybuchly dvě nálože umístěné v autech v Damašku. Exploze provedli sebevražední atentátníci a využili k nim nejméně tunu výbušnin. Výbuchy zabily přes 55 lidí a zranily nejméně 372 dalších, značné jsou i materiální škody. K odpovědnosti za čtvrteční útoky se nikdo nepřihlásil, navzájem se z nich obviňovaly opozice a Asadův režim.