Našly se dosud nejstarší mayské kalendáře

Washington – Američtí archeologové objevili v Guatemale nové a nejstarší známé mayské kalendáře, které pocházejí z 9. století. Odborníci v nich nenašli žádné odkazy, že by měl letos v prosinci nastat konec světa. Nové kalendáře archeologové objevili ve starověkém domě v Xultúnu na severu země. Mayové tady sídlili především od roku 600 do roku 900. Výsledky zdejšího výzkumu a vykopávek přináší nejnovější číslo časopisu Science.

Archeologové našli v ruinách starověkého domu v guatemalském pralese v Xultúnu velké překvapení. Mayové tu před 1200 lety popsali zdi nejrůznějšími výpočty, malovali na zeď jako na tabuli. Vědci teď odhalili, že jde o nejstarší mayské kalendáře, jaké kdy byly objeveny. Nejstarší dosud nalezené exempláře mayských kalendářů byly totiž o 600 let mladší. 

Archeologové objevili v Xultúnu obřadní a sluneční kalendář, dále také kalendáře s ročním cyklem planety Venuše a Marsu nebo lunární kalendář. Jedna ze zdí domu byla pokryta glyfy, tedy rytinami do kamenného podkladu. Většinu tvoří čísla představující výpočty spojené právě s různými kalendářními cykly Mayů.   

A nový objev znovu podle odborníků potvrzuje, že žádný konec světa letos nehrozí. „Staří Mayové předpovídali, že svět bude pokračovat a že v 7000 letech věci budou přesně takové, jaké jsou,“ tvrdí vedoucí výzkumu William Saturno z Bostonské univerzity. 

Úvahy o možném konci světa jsou odvozeny od faktu, že 21. prosince 2012 skončí po třinácti 400letých cyklech, takzvaných baktunech, mayský kalendář. Zatímco někteří tvrdí, že v tento den nastane apokalypsa, další si myslí, že se svět od té doby zásadně změní. Vše jsou to ale jen spekulace nepodložené vědeckými fakty.

Vydáno pod