Cameron mi psal SMS zprávy, potvrdila bývalá šéfka novin před komisí

Londýn - Bývalá šéfka novin Ruperta Murdocha Rebeka Brooksová dnes vypovídá před specální britskou vyšetřovací komisí, která se snaží zjistit, jak konkrétně fungovaly odposlechy celebrit nebo i pozůstalých po obětech terorismu, které shromažďovaly britské bulvární noviny The Sun a News of the World (NoW). Výslech se zatím zabývá převážně tím, jaké byly osobní kontakty a vztahy Brooksové s bývalými britskými premiéry. Hovořila třeba o tom, jaké textové zprávy dostávala po své rezignaci od současného premiéra Davida Camerona.

Komise také zkoumala, jak dobře se Brooksová znala a jak vycházela s bývalým premiérem Tony Blairem. Uvedla například to, že ve svém úřadě nepoužívala ani mobilní telefon ani počítač. Pokud s premiérem chtěla hovořit, tak to údajně bylo přes pevnou telefonní linku. Zatímco s Blairem a jeho ženou se spřátelila, s dalším premiérem Gordonem Brownem tomu tak nebylo. Z jejího svědectví také vyplynulo, že lobbovala u vládních představitelů kvůli Murdochovu záměru převzít televizi BSkyB a zasahovala za vlády labouristů do dlouhodobého sporu mezi Blairem a Brownem.

Brooksová se rovněž vyjádřila ke svému vztahu s Murdochem. V důležitých otázkách prý měli na věc stejný názor, ale rozcházeli se, například co se týče problematiky životního prostředí či imigrace. Brooksová mimo jiné upřednosťňovala spíš celebrity, zatímco Murdoch požadoval víc seriózních témat. Měl ale v lásce X Factor.

Od propuknutí skandálu byla třiačtyřicetiletá Brooksová dvakrát zatčena a vyslýchána kvůli odposlechům a maření výkonu spravedlnosti.

David Cameron
Zdroj: ANDY RAIN/ISIFA/EPA

Cameron „smskoval“ Brooksové

Během kampaně před parlamentními volbami v květnu 2010 si s Cameronem vyměňovali prý asi dvě textové zprávy týdně. Cameron je prý podepisoval DC. „Někdy je končil LOL, to mělo znamenat lots of love (srdečně, doslova hodně lásky). Pak jsem mu řekla, že to znamená laugh out loud (nemohu se udržet smíchy, doslova směju se nahlas) a pak už je tak nepodepisoval,“ řekla Brooksová.