Den, kdy šachového šampiona Kasparova rozdrtil počítač

New York – Zápas mezi šampionem Garri Kasparovem a počítačem Deep Blue zkonstruovaným IBM se stal jednou z nejvýznamnějších událostí v historii šachu. Kasparov hrající s černými kameny se nečekaně 11. května 1997 vzdal už po devatenácti tazích. Deep Blue byl totiž schopen přemýšlet až šest tahů dopředu, zatímco průměrný hráč zvládne rozmyslet jen tahů pět. Po necelé hodině dlouho očekáváné partie odcházel šachový mistr z místnosti. Byl evidentně vyveden z míry a v rozčilení mával pažemi. Počítač společnosti IBM se tak stal prvním strojem v historii, který v klasickém šachovém souboji zdolal úřadujícího mistra světa.

První série se konala v roce 1996, tam ještě Kasparov zvítězil 4:2, o rok později už ale triumfoval Deep Blue. Jeho vylepšená verze dokázala během vteřiny vyhodnotit až 200 milionů herních variant.

Šachový šampion se na zápas s počítačem důkladně připravoval. V pokoji Hotelu Plaza, kde bydlel, měl tři různé počítače. Jeden mu umožňoval přístupy do nutných databází, druhý mu zprostředkovával různé šachové analýzy a třetí sloužil k přístupu na internet. Garri používal počítačový šachový program Hiarcs 6.0, který byl považován za nejsilnější té doby.

Rozhovor s Janem Kleindienstem (zdroj: ČT24)

Jan Kleindienst, ředitel výzkumné laboratoře IBM ČR:

„Důležité je to, že existuje možnost, jak přenést jisté schopnosti expertů do počítačového světa. Počítač byl schopen za jednu vteřinu počítat až s 200 milony možností šachových pozic. To je věc poměrně fenomenální.“

Vítězství počítače Deep Blue potvrdilo schopnost počítačů provádět komplexní výpočty. Ty najdou uplatnění například ve farmaceutickém výzkumu, finančním modelování nebo pro rozsáhlé databázové vyhledávání. Na úspěch Deep Blue navázal v loňském roce počítačový systém IBM Watson, který zvítězil nad lidskými soupeři v soutěži Jeopardy, obdobě televizního kvízu Riskuj.

Watson je první počítač na světě, který je schopen zodpovídat složité otázky formulované přirozeným jazykem v reálném čase. Používá množství pokročilých analytických nástrojů k pochopení významu a kontextu lidského jazyka, a dokáže tak velice rychle analyzovat informace, jejich vztahy a relevanci. Společnost IBM již zveřejnila několik projektů, v rámci kterých se systém Watson uplatní v praxi. Citigroup by třeba chtěla využít analytické schopnosti Watsonu pro zlepšení bankovních služeb a komunikace se zákazníky. Watson také podpoří pracovníky Memorial Sloan-Kettering Cancer Center při výzkumu rakoviny. Pomáhat by měl jak při diagnostice, tak při stanovování vhodné léčby.