Čína sebrala licenci právníkovi blízkému slepému disidentovi

Peking - Čínské úřady zabavily licenci právníkovi Čchen Wu-čchüanovi, který chtěl obhajovat synovce slepého disidenta Čchen Chuang-čchenga. Pohrozily tímtéž jeho kolegovi, který chtěl Čchenova příbuzného hájit také. Disidentův synovec Čchen Kche-kuej čelí obvinění z úmyslu zabít - prý během domovní prohlídky mával před jedním z policistů kuchyňským sekáčkem. Podle Čchena se úřady mstí na jeho rodině ve východočínské provincii Šan-tung od té doby, co utekl z domácího vězení na americkou ambasádu.

V Číně se běžně odebírají právnické licence, aby stát zabránil znalcům práva ujímat se politicky citlivých případů. V případě slepého disidenta byl postiženým Čchen Wu-čchüan, který o pracovní povolení přišel minulý týden v rámci každoroční revize licencí. Právnická komora to zdůvodnila tím, že musí prověřit stížnost na Čchenův kritický článek týkající se legálního systému v zemi.

Čchen Wu-čchüan měl ve čtvrtek odjet do Šan-tungu a sejít se tam s disidentovým synovcem, který byl ve středu obviněn z úmyslu zabít. Je v policejní vazbě, bratr a švagrová slepého disidenta jsou v domácím vězení. Také další šestice členů Čchenovy rodiny má omezený pohyb v domovské vesnici v provincii Šan-tung. Všem byly zabaveny mobilní telefony.

Čchen sám setrvává v nemocnici v Pekingu, kam byl přijat k ošetření zraněné nohy, kterou si zlomil při útěku. Se svou manželkou a dětmi, které pobývají v metropoli s ním, si přeje emigrovat do USA a čeká na povolení čínských úřadů. Ty minulý týden naznačily, že ho do ciziny pustí.